Intratuin tekent Groene Pledge: in 2030 is minimaal 50% tuinen groen

11 maart 2020

Door
Intratuin

Nederland telt maar liefst vijf miljoen tuinen. Deze tuinen kunnen een belangrijke troef zijn in de oplossingrichting voor een duurzamere samenleving. Een tuin zorgt immers voor de opname van CO2, biedt insecten en vogels een leefomgeving en draagt bij aan natuurlijke verkoeling – althans wanneer deze op de juiste manier wordt ingericht en onderhouden.

Uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Intratuin blijkt dat ruim acht op de tien Nederlandse tuineigenaren weet dat groen in de tuin belangrijk is. Desondanks is minder dan de helft van Nederlanders met een tuin bereid die daadwerkelijk te vergroenen. Op donderdag 23 april tekenen alle Intratuin-vestigingen de Groene Pledge waarin zij zich committeren aan de missie dat Nederlandse tuinen in 2030 voor minimaal 50% uit vegetatie bestaan.

Hittestress, regenval en afname biodiversiteit te lijf

Nederlandse tuinen bestaan gemiddeld voor 44% uit tegels en slechts voor 36% uit begroeiing. Dit blijkt uit een recente omvangrijke data-analyse van Deloitte in samenwerking met de Climate Adaption Services waarbij het groenpercentage en het vergroeningspotentieel in kaart is gebracht. Uit het onderzoek in opdracht van Intratuin kwam naar voren dat voor twee derde van Nederlandse tuineigenaren een terras of zitje de voornaamste redenen zijn voor een gebrek aan groen in de tuin. Een derde schuift het af op ‘geen zin in onderhoud’. Dat terwijl een groene tuin oplossingen kan bieden voor serieuze, klimaatgerelateerde problemen zoals hittestress, hevige regenval en de afname van de biodiversiteit in Nederland. Planten zorgen immers voor CO2-opname, natuurlijke verkoeling en een goede afwatering en trekken insecten en vogels aan. “Als iedere Nederlander met een tuin wat extra groen zou aanleggen, zouden we in potentie ongeveer een Veluwe aan groen erbij kunnen creëren,” zegt Peter Paul Kleinbussink, directeur Intratuin Nederland. “Het onderzoek toont echter dat er nog veel moet gebeuren voor dat dit zover is.”

Duurzame transitie in tuin of op balkon

Waar Nederland het belang van een groene tuin lijkt te kennen (83%) en een bijdrage aan de biodiversiteit van ons land belangrijk vindt (80%), is minder dan de helft van de tuineigenaren de komende vijf jaar daadwerkelijk van plan actie te ondernemen om hun tuin te vergroenen. Het ontbreekt Nederland nog aan kennis. Dat je met een sedumdak bijna 23% van je stookkosten kunt besparen ten opzichte van normale isolatie is bij slechts een derde bekend. En dat vijf sedumdaken de potentie hebben om de jaarlijkse CO2-uitstoot van één auto op te nemen weet maar een tiende van Nederland. Minder dan de helft van de Nederlandse tuineigenaren weet dat steden door een gebrek aan groen maar liefst maar liefst 13 graden warmer kunnen worden. Hier wil Intratuin iets aan veranderen. De groenspecialist heeft als missie om Nederland te vergroenen en wil toewerken naar een minimale vegetatie van 50% in de tuinen van ons land. “Wij willen Nederland helpen inzien wat het belang is van een levende, groene tuin en concrete handvatten bieden om de voor- en achtertuin of het balkon of dakterras te verduurzamen en te vergroenen. Dat hoeft niet ingrijpend te zijn en kan vaak met minimaal onderhoud,” aldus Kleinbussink.

Praktische tips | in hoog tempo vergroenen

Wat hoopvol stemt is dat ruim twee derde van Nederland aangeeft dat een tuin voor minimaal 50 procent uit groen zou moeten bestaan. De komende tijd zet de groenspecialist in op educatie om de kennis rondom het belang van het vergroenen van de tuin te vergroten en op concrete activatie zodat Nederland meteen aan de slag kan. Intratuin start deze maand met het weggeven van 50.000 boompjes (zaailingen) om bij te dragen aan de recordpoging van de Nationale Boomfeestdag op 18 maart en het ‘Tegel eruit, plant erin’ initiatief op 27 maart waarbij je een gratis plant krijgt als je een stoeptegel inlevert. Het milieu is overigens niet de enige goede reden voor een groenere tuin. Méér dan de helft van de Nederlandse tuineigenaren zien de tuin als een welkom stukje natuur in een versteende omgeving en voor 70 procent is tuinieren een ontspannende bezigheid.

Noot: data kunnen veranderen ivm het conoravirus situatie

Home Nieuws Intratuin tekent Groene Pledge: in 2030 is minimaal 50% tuinen groen