Hoe beleefden de bewoners van Nieuw Wede deze zomer?

21 augustus 2019

Door
Steenbreek Amersfoort

Deze zomer sneuvelde op 25 juli het hitterecord, in Gilze-Rijen werd 40,7 C gemeten. Ook het meetkastje op de Schothorsterlaan bij Nieuw Wede kwam op de warmste dag boven de 40 graden. Hoe beleefden de bewoners van Nieuw Wede deze zomer? We vroegen het ze zelf.

Nieuw Wede Meet je stad - Gemeenschappelijke tuin bij Nieuw Wede met de eiken op de achtergrond

De bewoners vertellen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde na de hittegolf in juli zo’n 400 meer sterfgevallen dan in een gemiddelde zomerweek. Het betrof vooral mensen van 80 jaar en ouder. Bij woongemeenschap Nieuw Wede is deze leeftijdsgroep ruim vertegenwoordigd. Gelukkig hebben wij allen de hitte overleefd, al steeg ook bij ons de temperatuur tot ongekende hoogte. Het kastje van ‘Meet je Stad’ bij nummer 62 meldde op de warmste dag meer dan 40 graden.

We bleven dus binnen, terwijl wij buitenmensen zijn en graag in onze gemeenschappelijk tuin willen werken of zitten. Gelukkig hielden de eiken, de enige bomen die in ruime mate rondom ons complex staan, de huizen enigszins koel. Tegelijkertijd waren die eiken weer bron van andere ellende: ze zaten vol met nesten van de processierups, waardoor velen van ons onder de rode jeukbulten zaten en tuinwerk onmogelijk bleek.

We kunnen dan ook zeggen dat de afgelopen zomer de gemoederen heeft verhit en een discussie op gang heeft gebracht. ”Kappen die bomen en vervangen door anderen!” “Laten staan die bomen, anders zou ons huis nog warmer zijn!” “Laten we vooral inzetten op ‘n milieuvriendelijke bestrijding van de rups”. “Bomen zijn belangrijk, maar we moeten ook aan onze gezondheid denken”.

Zo houden we ons binnen Nieuw Wede op onze eigen wijze bezig met de opwarming van de aarde, vragen we ons af hoeveel eigen belang we kunnen en willen inleveren ten behoeve van een groter belang en hoe we aan dat grotere belang kunnen bijdragen. Want ook al hebben wij meer verleden dan toekomst, wij weigeren te zeggen dat het onze tijd wel zal duren.

Bewoners van Nieuw Wede
Schothorsterlaan 2 t/m 74, Amersfoort
www.nieuw-wede.nl
 

Nieuw Wede Meet je stad Grafiek juli 2019

 

Nieuw Wede Meet je stad - hitterecord kaart Bron: KNMI

Home Nieuws Hoe beleefden de bewoners van Nieuw Wede deze zomer?