De Boldershof is vergroend

31 mei 2018

Door
Arjen Rus (Portaal)

Een paar jaar geleden sloegen Agnes, Nous en Conny, bewoners van de Boldershof, de handen ineen om hun buurt te vergroenen. Vanwege het stenige karakter van de buurt, begonnen ze met het aanleggen van bloemperken langs de gevels van het appartementencomplex. Dat bracht het gesprek op gang, meer bewoners sloten zich bij hen aan en bewoners verenigden zich in werkgroep De Bolderik. Zij vonden aansluiting bij de gemeente en Portaal, die ook voorstander zijn van een duurzame, groene en klimaatbestendige inrichting van de ruimte. Na meerdere bijeenkomsten werd een plan getekend voor de herinrichting van de parkeerplaatsen, waar ruimte is gekomen voor bomen, een natuurlijke speelplek en borders met bloemen en planten waar veel bijen en vlinders op af komen.

Veel tuinen aan de Boldershof waren ingericht met tegels en schuttingen of waren verwilderd omdat de bewoner het onderhoud niet voor elkaar kreeg. Om ook hier een slag te maken hebben bewoners het aanbod gekregen voor een groene ligusterhaag in plaats van de schutting. Bewoners met een stenige tuin kregen het aanbod om de tuin op een groene en onderhoudsvriendelijke manier in te laten richten. Ook hebben alle bewoners een regenton aangeboden gekregen, zodat ze veel minder drinkwater hoeven te gebruiken voor het watergeven.

De Boldershof

Uiteindelijk is een mooie groene haag geplant bij veel woningen en hebben enkele bewoners meegedaan met het herinrichten van hun tuin. Zij, en de andere bewoners, vinden het positief dat hun woonomgeving vergroent. Niet alleen ziet het er mooier uit, ook kan het regenwater makkelijker weg en zorgt het in de zomer voor meer verkoeling, zeker op een plek als deze in hartje stad. En dat alles omdat enkele bewoners met dit initiatief begonnen zijn.

Portaal, en andere woningcorporaties, verhuren veel woningen met tuinen aan huurders met een kleine beurs. In de praktijk zien we dat veel huurders moeite hebben met het inrichten en onderhouden van een tuin. Vaak ontbreken financiële middelen of heeft een huurder teveel andere zorgen en wordt de tuin vergeten. Het resultaat: de tuin wordt betegeld. Wij zien het als doel om bewoners bewust te maken van de mogelijkheden voor een groene, onderhoudsvriendelijke tuin. Die zijn er natuurlijk genoeg, al weten veel bewoners dit niet.

De Boldershof

Tekst: Arjen Rus, foto’s Arjen Rus en Anneke Beemer

Home Nieuws De Boldershof is vergroend