Wessel Ilckenstraat: voortuin met smalle wadi en grote regenton

Voortuin Wessel Ilckenstraat

 

Toen de bewoner het huis kocht was de hele voortuin betegeld. Ze wilde de stenen graag vervangen door plantvakken met planten die bestand zijn tegen hitte en droogte. Ook was een wens om de regenpijp af te koppelen en regenwater op te vangen. Maar omdat de tuin vrij smal is wilde ze geen grote vijver of wadi.

 

 

Stenen vervangen
Alle tegels en stenen zijn uit de tuin verwijderd en vervangen door grond en schelpen. Het water kan nu goed de grond in zakken. Voor de planten is gekozen voor veelal inheemse soorten, die aantrekkelijk zijn voor insecten.

situatie voor situatie na


Smalle greppel-wadi
Er is toch een wadi gekomen. Maar niet een die veel ruimte inneemt. Het is smalle strakke wadi langs de stoeprand. Deze greppel van 5,6 x 0,2 x 0,3 meter kan 330 liter water opnemen. Het water zakt naar de onderkant weg en naar de zijkant door een steenkorf met lavastenen.
 

Regenton

De regenpijp aan de voorkant van het huis is volledig afgekoppeld. Het regenwater vult eerst de grote regenton van 400 liter. Als deze vol is, stroomt het water door een goot naar de wadi. In de zomer kan de voortuin volledig bewaterd worden door het water uit de ton en het water dat er gedurende het jaar naar de bodem zakt.

De bewoner heeft een vitrinekastje opgehangen met informatie over de tuin. Mensen kunnen daar ook een folder pakken van Amersfoort Rainproof met tips om de tuin aan te passen.

 

 

 

Home Tuin Voorbeelden tuin Wessel Ilckenstraat: voortuin met smalle wadi en grote regenton