Vermeerkwartier: Wadi in voortuin

Elke Blänsdorf

In onze voortuin hebben we een wadi aangelegd waar al het regenwater van ons dak aan de voorkant naartoe loopt. De zandgrond in onze tuin leent zich prima om het regenwater snel in weg te laten zakken en onze voortuin is groot genoeg.

Onze wadi is een geul van 2,8 m lang, 1,4 m breed en 30 cm diep met schuine oevers. Het was dus alleen uitgraven en de grond in de achtertuin herverdelen. De randen van de wadi zijn niet bevestigd. We hebben er planten in geplant die prima tegen af en toe natte voeten kunnen, maar ook goed door gaan als het weken niet regent. Er bloeit altijd iets en er is veel voedsel voor bijen en vlinders. Door de wadi is het een bijzonder soortenrijke tuin geworden.

Om het water vanaf de regenpijp naar de wadi te laten stromen is een rooster-goot geplaatst door het pad naar de voordeur (zie foto). Tussen de planten in de border ligt een houten gootje die ik zelf heb gebouwd. Als het heel hard regent staat het water rond 20 cm hoog in de wadi, maar is binnen korte tijd weggezakt.

In de achtertuin hebben we een regenton van 400 liter geplaatst. Hier was ruimte genoeg voor. Dankzij deze ruime regenton hebben we voor een lange tijd genoeg regenwater voor bijzondere planten. Maar ook 400 l is niet genoeg voor een hele tuin als het weken niet regent. 

Home Tuin Voorbeelden tuin Vermeerkwartier: Wadi in voortuin