Verhoevenstraat: Bovengrondse wadi in kleine voortuin

Elke Blänsdorf

In een kleine voortuin in de Verhoevenstraat is een bovengrondse wadi aangelegd. 
Een wadi is een plek waar het water van daken of wegen naartoe kan stromen om vanuit daar langzaam in de grond te zakken. De wadi vult zich met regenwater doordat de regenpijp wordt afgekoppeld en het water naar de wadi gaat in plaats van naar het riool. Een wadi kan veel verschillende vormen hebben.

In deze kleine voortuin is de wadi als bovengrondse betonnen bak gebouwd dat 600 l kan bevatten. De afmeting van de bak is berekend aan de grootte van het dak. Zo veel water stroomt bij een stortbui in korte tijd van het dak af. De door de bewoners zelf gebouwde betonnen wanden zitten 10 cm in de grond en de onderkant is volledig open. De regenpijp wordt vanaf de gevel naar de bak geleid, waardoor het water direct in de bak loopt. Eenmaal in de bak zakt het snel weg in de zandgrond.

wadi, amersfoort rainproof, steenbreek amersfoort, afkoppelen, hoosbuien

 

Op de rand van de bak is een houten zitbank geplaats om hier even te kunnen zitten voor een praatje met de buren. Het is een gezellig drukke straat en juist daarom is gekozen voor een verhoogde bak. Een (met water gevulde) greppel dicht bij de stoep zou hier geen veilige oplossing zijn.

 

Betegelde voortuin, steen eruit plant erin, amersfoort rainproof, steenbreek

  

Waterdoorlatende pad, amersfoort rainproof, steenbreek amersfoort, klimaatbestendig, neerslag tekort 

Voor de herinrichting van de voortuin was deze volledig betegeld, nu kan het regenwater zelfs op het pad naar de voordeur de grond in zakken. Via het paadje van drie ijzeren roosters is de voordeur droogvoets bereikbaar, ook als het plenst. Het water zakt ter plekke in de grond.

De beplanting is strak en makkelijk te onderhouden. De inheemse Mansoor (Asarum europaeum), ook Hazelwortel of wilde gember genoemd, heeft rond 2 jaar tijd nodig om de grond volledig te bedekken. Dan zorgt het mooi glanzend groen blijvend blad voor een jaarrond prachtig groen tapijt. Een leuke verrassing zijn de in bloeitijd tussen de niervormige bladeren verscholen bloemetjes. 

 

 Planten voor in wadi, amersfoort rainproof, steenbreek amersfoort, klimaatbestendig, neerslag tekort

 

In de bak is de grond bedekt met penningkruid (Lysimachia nummularia) dat goed groeit op een plek die af en toe onder water staat.  Het gras pijpenstrootje (Molinia caerulea) is in de natuur in bossen en vochtig grasland te vinden en kijkt hier in het najaar boven de bak uit .

 Beplanting voor wadi

 

Sinds de aanleg gereed is (zomer 2020) vielen er slechts enkele korte heftige buien. Daarom stond de bak voor zo ver nog niet heel vol. We gaan het zien wat de volgende buien brengen.

 

Ontwerp:

Elke Blänsdorf met José Kruijthoff

Afbeelding Asarum van erge via Pixabay, alle anderen Elke Blänsdorf

 

Home Tuin Voorbeelden tuin Verhoevenstraat: Bovengrondse wadi in kleine voortuin