Regenwater opvangen voor gebruik en afkoppelen van het riool

Ruud Corduwener

Bericht van stadsgenoot Ruud Corduwener:

In een advertentie zag ik dat er zgn IBC containers te koop waren, voor een zeer redelijke prijs. Ik bedacht me direct dat dat zeer bruikbaar zou zijn voor mijn plan om het hemelwater van mijn huis van het riool af te koppelen, dus ik kocht er direct één. Een mooi, onbeschadigd en schoon vat, dat gebruikt was voor biologische zonnebloemolie. 

 

De IBC container aan de zijkant van ons huis vangt het regenwater van het hoge schuine dak aan de zijkant op. Via de overloop en regenbuizen gaat dit water naar de voortuin, waar we een wadi gaan aanleggen. 
De regenton naast de voordeur vangt het regenwater van het voordak - en deels dat van twee buurhuizen- op. Ook dit gaat via de overloop en regenbuizen naar de toekomstige wadi.


Ik had al een keer een proefopstelling gemaakt met het regenwater aan voor- en zijkant, om te zien wat er zou gebeuren bij flinke regenval. We zitten relatief hoog in Amersfoort én op zandgrond, dus het resultaat laat zich raden: ondanks een fikse en heel gesloten onderlaag van planten en boomwortels in de grond zakt het water razendsnel weg. We zullen de omvang van de wadi tamelijk klein moeten houden en de bodem en zijkanten ervan deels met natuursteen moeten bekleden om het water nog enige tijd vast te kunnen houden. En daardoor een interessante waterminnende biotoop te kunnen creëren.

 

Aan de achterkant hebben we al heel lang een flinke regenton (250l.), met de overloop op dit moment nog op het riool. Hoe de loop naar de wadi daar gaat lopen moet ik nog uitzoeken, omdat die onder een betegeld achterplaatsje door moet gaan. 

 

Home Tuin Voorbeelden tuin Regenwater opvangen voor gebruik en afkoppelen van het riool