Kriemhildeplein: Mediterrane bloementuin met wateropvang

Anneke Beemer

Tineke en Maurice zijn de trotse eigenaars van een klimaatvriendelijke, insectenvriendelijke, vrolijke bloemen-voortuin met wateropvang aan het Kriemhildeplein in de wijk Schothorst. Zowel het tuinontwerp als het beplantingsplan zijn in samenspraak gemaakt met tuinontwerpster Anneke Beemer.

In deze tuin, die aanvankelijk vol lag met 68 m2 tegels, moest heel wat gebeuren. Omdat de tuineigenaars graag zelf de handen uit de mouwen steken, hebben ze zoveel mogelijk klussen zelf uitgevoerd. Alleen voor de moeilijkste klus werd iemand ingeschakeld; het metselen van de muurtjes en het opstapje.

De tegels werden eigenhandig verwijderd en hebben plaats gemaakt voor veel groen en deels een waterdoorlatende bestrating. De tuin is nu goed voorbereid op hevige regenval maar ook op langdurige droge en warme periodes.

Op de parkeerplaats en het pad naar de voordeur is een halfverharding van maasgrind (boerengrind 4-16 mm) aangebracht. Het grind blijft mooi op zijn plaats liggen dankzij grindplaten, maar laat vervolgens wel het regenwater goed door. De begrenzing van de tuin bestaat uit een gemetseld muurtje van Wienerberger Terca Thorn stenen in de kleur lichtbrons. Ook het trappetje bij de voordeur is van deze steen gemetseld.

Op de oprit zijn vloeiende insparingen gemaakt voor plantvakken, deze vakken zijn begrensd met cortenstalen kantopsluiting.

Bij regenval wordt het regenwater van zowel het eigen dak als het dak van de buren opgevangen in een houten regenton van 250 l. Het is later nog de bedoeling om een aansluiting te maken vanaf de regenton naar de gemetselde put. Wanneer de regenton vol is, stroomt het teveel aan regenwater naar deze put. Bovenop de put komt een cortenstalen waterschaal.

waterput, wadi, regenwater infiltreren, amersfoort rainproof, steenbreek

De tuin ligt op het zuiden en kan erg heet worden. Bij de beplantingskeuze is hier rekening mee gehouden. Er is gekozen voor planten die goed droogtebestendig zijn en tevens in zandige grond kunnen groeien. Zandgrond is doorlatende grond waarin het regenwater snel weg zakt.

Onder het raam is een insectenvriendelijke bloemenweide ingezaaid met een mix van voornamelijk eenjarige planten. Deze bloemenweide wordt aan de voorzijde begrensd door een lage takkenwal, die Tineke en Maurice van snoeihout hebben gemaakt.

Ook in de rest van de tuin is vooral voor bloemen en planten gekozen die zeer waardevol zijn voor bijen en vlinders. Er staan wel zeven verschillende soorten lavendel en 4 verschillende tijmsoorten in de tuin, deze werden gehaald bij een speciale kweker. Ook de eigen smaakpapillen zijn bij het selecteren van de beplanting niet vergeten. Tussen alle vrolijke en kleurrijke bloemen zijn groente, fruit en kruiden te vinden. De twee pruimen zijn ‘Opal’ en ‘Reine Claude Verte’. Dat de tuin aantrekkelijk is voor vlinders bleek al snel door het bezoek van een een bijzondere gast: de kleine parelmoervlinder.

kleine parelmoervlinder, bloemen voor bijen en vlinders

Aangezien een deel van de planten door Tineke zelf zijn gezaaid en opgekweekt, is de tuin het eerste jaar nog niet volledig begroeid. Maar tuinieren is vooruitzien en geduld wordt beloond!


Tekst: Anneke Beemer in samenwerking met Tineke Menalda

Foto's Tineke Menalda en Anneke Beemer

 

 

 

Home Tuin Voorbeelden tuin Kriemhildeplein: Mediterrane bloementuin met wateropvang