Engweg Hoogland: klimaat- en vlindervriendelijke voortuin met wadi

Engweg Hoogland: klimaat- en vlindervriendelijke voortuin met wadi

Deze voorbeeldtuin in Hoogland wilden tuineigenaren Henk en Ingrid graag verfraaien en tegelijkertijd klimaatvriendelijk en vlindervriendelijk maken. Lees hieronder meer over de klimaatvriendelijke maatregelen die zijn genomen. Links de tekst en rechts de bijbehorende foto’s. Fiets er eens langs om de huidige tuin met eigen ogen te zien en inspiratie op te doen.

  

 Engweg - Winter uitgangssituatie voorbeeldtuin Engweg  Engweg - Alle seizoenen fraai

Max Griebling van De Groene Verdieping is een tuinontwerper met aandacht voor klimaatbestendigheid. Hij kreeg medio 2017 de vraag van tuineigenaren Henk en Ingrid van Vulpen om hun tuin in Hoogland te verfraaien en tegelijkertijd klimaatvriendelijk en vlindervriendelijk te maken. Met de aanleg werd gestart in de barre winter. In de lente zijn de planten aangebracht en in de zomer is de laatste regenpijp afgekoppeld. De tuin is in alle seizoenen aantrekkelijk.
 

 Engweg - Unicode  Engweg - Parkeren op split

Uitgangspunt was om de oppervlakte verharding te minimaliseren met behoud van parkeerplek voor twee auto’s en een toegankelijke entree. Dit werd gerealiseerd met parkeren op waterdoorlatend split in splitplaten. Hierbij viel de keuze op olivijn als basissplit (kleur “saai” groengrijs) met een toplaag van bont gekleurd Grauwacke split. De ontwerper koos voor olivijn vanwege de eigenschap daarvan om CO2-reductie mogelijk te maken. De tuineigenaren kozen voor Grauwacke omdat zij een warme uitstraling wilden. Gelukkig is er bij split een keuze te maken uit tientallen kleuren en uitstralingen.  
 

 Engweg - Aanleg wadi tussen gevel en troittoir  Engweg - Regenton met groendak

Een royale ‘wadi’ werd aangelegd tussen de gevel en het trottoir, met grote opvangcapaciteit van regenwater (een wadi is van oorsprong een droge rivierbedding). Daarna werden de twee regenpijpen afgekoppeld: bij beide regenpijpen werd de verbinding met het riool verbroken. De ene regenpijp wordt als voorbeeld aan een regenton (buffer) gekoppeld, de andere regenpijp stroomt direct de wadi in.
Waar het water direct of via de regenton de wadi instroomt, wordt erosie tegengegaan door middel van lavabrokken en lavasplit.
 

 Engweg - Brug over wadi naar voordeur  Engweg - Bodem wadi lavasplit ook onderhoudspad

De bodem van de wadi is bedekt met lavasplit tegen het dichtslibben van de bodem. Ook zijn om de meter met een grondboor gaten geboord en gevuld met lavasplit voor optimale infiltratie in de bodem. De met lavasplit bedekte bodem doet ook dienst als onderhoudspad tussen de tuinbeplanting door. Er is een brug over de wadi naar de voordeur aangelegd, waarbij regenwater tussen de planken naar beneden kan sijpelen. Nu stroomt dat water niet meer via het trottoir en de straatkolk de riolering in. 
 

 Engweg - Situatie voor de aanplant  Engweg - Bevorderen biodiversiteit hoge en lage planten

Er zijn stoere tuinelementen gemaakt met verhoogde cortenstalen randen, waardoor er extra hoge en droge groeiomstandigheden kunnen ontstaan. Samen met de vochtige wadi ontstaan er zo verschillende milieus. Hierdoor kan een gevarieerde beplanting goed gedijen. De biodiversiteit werd bevorderd door verschillen aan te brengen in hoog en laag, droog en nat, zon en schaduw en warm en koel. Hoge en lage planten bloeien in verschillende jaargetijden en zo creëer je afwisseling. Nectarplanten en waardplanten zijn speciaal toegepast voor vlinders. Uiteraard profiteren bijen en andere nuttige insecten hier ook van.
 

 Engweg - Nieuwe en Hergebruikte planten duurzame mix  Engweg - Voor elk wat wils

Met gebruik van nieuwe planten en hergebruik van aanwezige planten werd een duurzame mix aangebracht in de tuin. Er werden verschillende plantencategorieën gebruikt waaronder heesters, vaste planten, siergrassen, varens en vetplanten. Ook werd gedacht aan een evenwicht tussen groenblijvende planten met een jaarrond groen effect en bladverliezende planten met seizoensbeleving: van fris uitlopend blad tot herfstkleuren en soms een aantrekkelijk wintersilhouet. 
 

 Engweg - Bodembedekkers geven onkruid geen kans  Engweg - Kogeldistel mooi en bijvriendelijk

Het gebruik van voldoende bodembedekkende planten met daaruit opgaande planten voor hoogte en volume (de derde dimensie) zorgen voor een prachtig resultaat. De bodem-bedekkende planten sluiten snel de bodem af, waardoor onkruid weinig kans krijgt. Zo blijft ook de bodem koel en vochtig en bodembederf door slemp en erosie krijgt geen kans meer.
 

Max bij Max Omroep - Klimaatvriendelijke voorbeeldtuin: https://www.youtube.com/watch?v=7b79DyUuhaI

Max bij Max Omroep - Klimaatvriendelijke voorbeeldtuin

  • Aanlegperiode: winter 2017 – zomer 2018
  • Adres: Engweg 44, Hoogland
  • Tuineigenaar: Henk en Ingrid van Vulpen
  • Ontwerper: Max Griebling van Maxtuinen / De Groene Verdieping (www.degroeneverdieping.nl / www.maxtuinen.nl)
  • Uitvoerder: hoveniersbedrijf Gerard Voorburg plus Henk, Jan, Max en Anneke

Home Tuin Voorbeelden tuin Engweg Hoogland: klimaat- en vlindervriendelijke voortuin met wadi