Asterstraat: veel minder steen en afgekoppelde regenpijp

Anneke Beemer

Klimaatvriendelijke voorbeeldtuin in de Asterstraat, Soesterkwartier. De voortuin van Asterstraat 7 is een schaduwtuin door de aanwezige hoge coniferen nabij de zuidelijke erfgrens. De tuin was daardoor al voldoende koel. De tuin kon wel groener, aantrekkelijker, functioneler, natuurlijker en onderhoudsvriendelijker gemaakt worden. De tuin is nu in veel opzichten “een groenere tuin”.

Officiele opening voorbeeldtuin AsterstraatIn deze voortuin is er veel met hergebruik van materialen gewerkt, met maatregelen voor het klimaat en biodiversiteit. Er is gedacht aan regenwateropvang, via afkoppelen van de regenpijp in een regenton en optioneel naar een vijvertje. Er zijn flink wat tegels verwijderd en hergebruikt in opstaande rand, met een nieuw gazon en diversiteit aan planten is de tuin een stuk groener en diervriendelijk geworden.

 

Tuinontwerp Asterstraat door Maxtuinen

  Asterstraat - Beginsituatie van de voortuin met overwoekerde stenenEen van de doelen van tuineigenaar José was om de verhardingsoppervlakte te minimaliseren: dit is gelukt door het verwijderen van een boel stenen! Het aandeel verharding is verminderd van 50% naar 20%, waarmee het groenoppervlak van 50% naar 80% is gegaan. De oude stenen zijn hergebruikt in een opgehoogde rand (stapelmuurtje), waardoor er enigszins hoge en droge groeiomstandigheden ontstaan. 

Asterstraat - De tegels krijgen een nieuwe bestemming in de tuin

 Asterstraat - Goede grond aanbrengen in de voortuin  Asterstraat - Toepassing van verschillende plantencategorieën: bomen, coniferen, klimplanten, heesters, vaste planten, varens, waterplanten, bolletjes – zoveel mogelijk zonder hooikoortsoverlast

 

 

 

 

 

De wadi en het stapelmuurtje creëren hoge droge en lage vochtige groeiomstandigheden ten behoeve van een gevarieerde beplanting. Er is aandacht voor de biodiversiteit door verschillen in hoog en laag, droog en nat, zon en schaduw, warm en koel, hoge en lage planten, bloei in verschillende jaargetijden, nectarplanten en waardplanten. De grondverbetering zorgt voor een goede basis.
 

 Asterstraat - Naast de fietsensteunfunctie hebben de palen een ruimtevormende en visuele functie

Een nieuw gazon als beloopbaar groenoppervlak, met wintergroen effect, is waterdoorlatend en zorgt voor afkoeling in de zomer. Met stapstenen voor dagelijkse loop ziet het er ook nog eens heel leuk uit. Tuineigenaar José had de wens om fietsen te kunnen parkeren in de voortuin. Tuinontwerper Max heeft hiervoor houten palen voorgesteld van onbehandeld kastanjehout. Tegen deze palen kunnen fietsen leunen zonder in de beplanting te vallen.
 

 Asterstraat - Naast nieuwe planten ook hergebruik van aanwezige planten  Asterstraat in het Soesterkwartier heeft een nieuwe klimaatvriendelijke voorbeeldtuin

In de tuin is gekozen voor heel veel verschillende soorten planten met een evenwicht tussen planten met een jaarrond groen effect en bladverliezende planten met afwisselend frisgroen blad, herfstkleuren en wintersilhouet. Onderhoudsvriendelijke tuin door gebruik van voldoende bodembedekkende planten, waardoor onkruid weinig kans krijgt. Er is gekozen voor Aster, Schoenlappersplant, Geranium en Waldsteinia om vlinders en bijen in de tuin te krijgen door de seizoenen heen.

  • Aanlegperiode: voorjaar 2018 – voorjaar 2019
  • Adres: Asterstraat 7 – Amersfoort
  • Tuineigenaar: Woningbouwvereniging Portaal
  • Tuinbezitter: José Heideveld
  • Ontwerper: Max Griebling (www.degroeneverdieping.nl /www.maxtuinen.nl)
  • Uitvoerder: Guido van Beek | Tuinman3.0 (www.tuinman3punt0.nl), José en hulptroepen
  • Foto’s: Guido, José en Karin

Home Tuin Voorbeelden tuin Asterstraat: veel minder steen en afgekoppelde regenpijp