Tuintip: Keep it cool

© Anneke Beemer

Hoewel dit voorjaar koud begon, hadden we in juni toch alweer de eerste tropische temperaturen te pakken. De zomers worden door klimaatverandering gemiddeld warmer en ook de kans op warme nachten neemt toe. Door deze toenemende hoge temperaturen is er een grotere kans op hittestress. Bij extreme hitte ondervinden mensen en dieren problemen, omdat ze hun warmte niet meer goed kwijt kunnen. Hittestress zorgt met name in het stedelijk gebied voor problemen, daar kan de temperatuur wel 9°C hoger zijn dan in het buitengebied!

Bekijk de hittestress in jouw omgeving op deze kaart

 

Hou je hoofd en tuin koel!

Wat is er heerlijker dan tijdens hete dagen verkoeling te vinden in de tuin.

Heb je een besloten tuin op het zuiden met veel bestrating, muren en weinig groen? Dan heb je wellicht gemerkt dat je tuin tijdens deze tropische dagen in een bakoven verandert waar het niet meer zo aangenaam vertoeven is. Veel steen en weinig groen draagt bij aan oververhitting. Met een andere inrichting van je tuin kun je ervoor zorgen dat ook jouw tuin koeler is tijdens hete dagen.

Tips voor een koelere tuin

1. Plant een boom
In de schaduw van een boom is het flink koeler dan in de zon, dit kan al snel 5°C schelen. Een boom is een natuurlijke airco, bovendien bevorderen bomen door verdamping de luchtvochtigheid in je tuin waardoor het nog een paar graden koeler wordt.

  • Heb je alleen maar plek voor een kleine boom? Kies dan een boom met een grote bladmassa (dichte kroon), deze geeft meer verkoeling dan een boom met een transparante kroon of klein blad. Plaats de boom zo in de tuin dat je maximaal kan profiteren van de schaduw die de boom geeft. Houdt daarbij natuurlijk wel rekening met de buren.
  • In plaats van een parasol of schaduwdoek kan je door het plaatsen van een aantal dakbomen bij elkaar een natuurlijke parasol creëren waaronder het heerlijk zitten is.
  • Een warme gevel? Misschien zijn leibomen een optie om meer schaduw en verkoeling te bieden. Leibomen zijn platte schermen die weinig ruimte innemen en daardoor ook geschikt zijn voor een kleine tuin.

Lees meer: https://amersfoortrainproof.nl/plant-een-boom

Dakboom, schaduw in tuin, plant een boom

2. Minder bestrating
Veel bestrating in je tuin draagt bij aan verhitting. Met name terrassen en paden met donkere stenen of tegels warmen flink op en geven deze warmte in de nacht af waardoor het minder afkoelt. Kies voor zo min mogelijk bestrating en meer groen. Een lichte steen of tegel houdt minder warmte vast.

Lees de tuintip over waterdoorlatende bestrating.

3. Schaduw creëren met een pergola
In plaats van een schaduwdoek of parasol (die je ook steeds weer moet opruimen) kun je er ook  voor kiezen om een pergola langs of over je zonnige terras te plaatsen die je laat begroeien met een weelderige klimplant. Met een geurende blauwe regen, een klimroos of een druif waan je je al snel op vakantie in je eigen tuin! Deze klimplanten zijn in de winter weer kaal dus in die periode kun je evengoed van het zonlicht genieten.

Zorg wel voor een stevige constructie die deze groeikrachtige klimplanten goed kan dragen.

4. Een groene tuinafscheiding
Een groene tuinafscheiding geeft meer koelte dan een muur of schutting. Kies bijvoorbeeld voor een haag of plaats trellis schermen of draadpanelen die je laat begroeien met klimplanten.

Ook hier gaat weer op dat een donkere muur of schutting meer warmte vast houdt dan een lichte muur. Zwarte schuttingen zijn momenteel heel trendy, maar houden dus wel meer warmte vast.

Lees de tuintip over groene tuinafscheiding : 

5. Meer beplanting
Een tuin met veel beplanting is door verdamping en meer schaduw koeler, waardoor het voor mens en dier prettiger wordt om te vertoeven. Een ander voordeel van een groene tuin is dat het regenwater direct de grond in kan, waardoor de grond minder snel uitdroogt en er een betere vochthuishouding ontstaat.

Lees de tuintip over biodiversiteit in je tuin : 

6. Water in de tuin
Water zorgt voor extra koelte in de tuin.
De aanleg van een (regenwater)vijver is een mogelijkheid, hierbij combineer je de opvang van regenwater met een vijver. Hoe groter het wateroppervlak, hoe koeler de omgeving. Aan het water is het natuurlijk ook heerlijk zitten, de perfecte plek voor een terras.

Lees meer over regenwatervijvers

Wij hopen dat deze tips bijdragen aan een heerlijke zomer met veel tuingenot!
Heb je zelf goede tips om je tuin koel te houden of leuke foto’s? Laat het ons weten via onze Facebook pagina of mail info@amersfoortrainproof.nl

De volgende tuintip verschijnt in augustus en zal uitgebreid ingaan op het onderwerp 'Water geven'.

 

Home Tuin Tuintips Tuintip: Keep it cool