Opslag van meer regenwater door tonnen in serie

Frank Veenhuizen

Een inspirerende oplossing van Frank Veenhuizen

De zomer van 2018 bleek dat één regenton van 210l, na een week droogte, al leeg was. Met lede ogen de kraan maar weer benut en zo de dorst van de planten in ons bereik moeten lessen. Terug naar de tekentafel. Oplossing: Twee regentonnen in serie! 

Dit jaar daardoor al een aardige plantenzee nat kunnen houden en ook een paar bomen in het plantsoen snacken bij droogte af en toe mee.

Communicerende vaten

Het is mogelijk twee of nog meer regentonnen aan elkaar te koppelen. De tapaansluiting van regentonnen is meestal 3/4". Koppelingen zijn bij elke bouwmarkt te verkrijgen. Er kan een messing uitvoering gebruikt worden of een plastic slang. NB: de tonnen kunnen ook verder van elkaar af staan.

Communicerende vaten

Het is belangrijk dat de tonnen op dezelfde hoogte en op een stevig plateau van minstens een gieter hoogte naast elkaar staan. De inlaat (regenafvoer) kan op één ton aangesloten worden en is per situatie maatwerk. In dit geval is het met een trechter gemaakt. 

Regentonnen in serie, communicerende vaten

 

In de trechter is een een filter gemaakt tegen blad en dergelijke. Het water in de ton is hierdoor erg schoon en bijvoorbeeld te benutten voor een zwembad of hoge druk reiniger.

filter, regenton,

 

Het is verbazingwekkend hoe snel de tonnen, na een bui weer vol zitten. Het doel was om in 2019 1500 liter water op deze wijze op te vangen. Een rekensom (aantal getapte gieters 10L tellen) geeft de overtuiging dat dit is gelukt, het is 1600 liter geworden! 

Een waarschuwing van Frank vooraf als je zelf aan de slag gaat: Al die simpele dingen om water te sparen, werken verslavend.

Drie tips die Frank graag deelt:

  1. De tonnen worden door slechts 12 m2 dak gevoed. Dus ook met bijvoorbeeld een klein schuurdak is er genoeg rendement.
  2. Ik heb een filtertje van vliegengaas in de trechter gedaan. Zo kan er geen grover vuil, blad zaden uit vogelpoep, in de ton komen. Ook muggen krijgen geen kans.
  3. 450 l water weegt ook 450kg. Zorg er dus voor dat je onderstel stevig is. Een paar halve euro pallet zijn al ok. Wel even een stuk vijverplastic of plastic tafelkleed over het hout leggen, zodat het droog blijft. De onderste pallet, of wat je ook knutselt, m.b.v. 6 bakstenen van de grond zetten. Zo kan de constructie gegarandeerd 10 jaar mee.

Home Tuin Tuintips Opslag van meer regenwater door tonnen in serie