Maak je tuin vogelvriendelijk!

Anneke Beemer

Veel mensen genieten van vogels dichtbij huis. De laatste jaren is er veel groen uit de tuinen verdwenen en vervangen door tegels. Helaas zijn daarmee ook veel vogels uit de tuinen verdwenen.

Zelfs van de kleinste tuin kan je een vogelparadijsje maken. Hieronder een aantal tips om ook van jouw tuin een vogelvriendelijke tuin te maken:

  • zorg voor een gevarieerde en gelaagde (verschillende hoogtes) beplanting. Een beplanting met vaste en eenjarige planten, struiken en bomen geeft vogels beschutting, voedsel en een plek om te broeden. Bovendien zijn er in een tuin met een gevarieerde beplanting meer insecten te vinden, een belangrijke voedselbron voor vogels.
  • een (klein) gazon in de tuin wordt erg gewaardeerd door merels en lijsters die er wormen zoeken. Merels en lijsters zijn ook gek op slakken.
  • plaats een ondiepe waterschaal of drinkbak in de tuin. Ook een (mini)vijver wordt door vogels gebruikt om uit te drinken, let er dan wel op dat de vogels makkelijk bij het water kunnen.
  • wees niet te netjes in de tuin. Laat altijd wat wat snoeimateriaal en blad liggen, dit is geschikt als nestmateriaal. Zaden aan uitgebloeide bloemstengels worden graag door vogels gegeten en onder afgevallen blad zijn vaak veel insecten en wormen te vinden.

Free image

  • plant struiken en klimplanten met bessen en bottels, een traktatie voor de vogels! Zie ook de bessenlijst van de Vogelbescherming.
  • hang nestkasten op, doe dit het liefst al in het najaar. Hang de nestkast uit de felle zon, meestal bij voorkeur naar het NO gericht. Zorg er voor dat de nestkast stevig hangt en niet met de eerste storm naar beneden komt. Er zijn veel verschillende nestkasten te koop, voor elke vogel wel wat wils!
  • check na het broedseizoen of er geen dode vogeltjes in het nestkastje liggen, maak de kast goed schoon.
  • bijvoeren mag het hele jaar door, zie hiervoor de tips op de website van de vogelbescherming. Plaats een vogelvoederplank op een plaats waar de vogels zich veilig voelen en goed overzicht hebben. Ook een voederplank moet regelmatig schoon gemaakt worden.
  • ten overvloede: Gebruik geen gif in je tuin!

Voor meer tips en informatie: www.vogelbescherming.nl

Home Tuin Tuintips Maak je tuin vogelvriendelijk!