Laat herfstbladeren eens liggen

Stichting Steenbreek

Het najaar is niet alleen een goed jaargetijde om te planten en te zaaien, maar ook om gebruik te maken van gevallen herfstbladeren. Afgevallen bladeren worden vaak aangepakt met hark en bladblazer om vervolgens af te voeren in de afvalbak. Een gemiste kans, want herfstbladeren zijn een belangrijke voedselbron voor de bodem. De bladlaag zorgt bovendien voor bodembescherming.

Voedsel voor je tuin

Wie alle blaadjes wegblaast en in een kliko gooit, blaast het leven uit de tuin. Al die blaadjes hebben een functie. Tussen de bladeren leven allerlei nuttige insecten en andere beestjes die ontzettend belangrijk zijn voor een gezonde tuin. Merels scharrelen maar wat graag tussen de blaadjes op zoek naar lekkers, maar ook egels en padden zoeken er naar eten en beschutting.
Blad is een belangrijke voedselbron voor de bodem; in het bos vormen de bladeren een voedselrijke humuslaag. In de tuin kunnen de bladeren werken als gratis compost: ze verbeteren de grond van de tuin en de bladlaag zorgt voor bodembescherming. Als alles wordt weggeblazen of aangeharkt kan de zon ongehinderd de bodem beschijnen en dat zorgt voor uitdroging en verlies van bodemleven.

Wilde’ of ‘strakke’ tuin

Het is een mythe dat herfstblad niet thuishoort in een mooi opgeruimde tuin. Het maakt niet uit of je van een wilde tuin houdt of juist van een lekker strakke tuin – in beide gevallen kan je gevallen blad inzetten. In de ‘wilde’ tuin blijft het blad waarschijnlijk gewoon liggen; in een ‘strakke’ tuin kun je het blad eenvoudig weghalen op plekken waar je het niet wil hebben, zoals op je terras of looppad. Maar gooi de blaadjes niet weg, maar laat ze hun nuttige werk doen op de bodem van je tuin. Het opgeruimde blad kan in de borders gegooid worden. Een vuistdikke laag beschermt en voedt de bodem. Bovendien komt op de plekken met blad veel minder snel onkruid op.

Bladblazers

Het advies is om de herfstbladeren met een hark of bezem te verzamelen en het gebruik van bladblazers, elektrisch op accu of benzine te beperken. Zo’n handig stuk gereedschap is eigenlijk overbodig voor de meeste particulieren en er kleven flink wat nadelen aan. Met name de benzinevarianten zorgen voor milieu- en gezondheidsproblemen. Die dingen stoten stikstofoxiden, fijnstoffen en koolmonoxide uit. Dat is slecht voor de gebruiker, maar ook voor het milieu.

Bladcompost

Naast het direct gebruiken van de bladeren in de tuin, kan gevallen blad gebruikt worden om bladcompost van te maken. Verzamel droge bladeren en doe die in een plastic zak. Stamp ze wat aan en maak een paar gaatjes onderin de zak. Zet deze een jaartje weg en hierna heb je prachtige compost voor je tuin. Bij bladcompost zijn de blaadjes al enigszins verteerd en kunnen ze niet alleen als afdekkende mulch gebruikt worden, maar ook door de bodem heen gemengd worden.

Home Tuin Tuintips Laat herfstbladeren eens liggen