Harde half-verharding

Afrikanerplein ©Merlijn Michon

Grind, steenslag en schelpen zijn een vorm van half-verharding. Regenwater kan hierdoor in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen. Bij heftige regenbuien helpen deze materialen om wateroverlast te verminderen.

 

Waterpasserende verharding heeft meerdere voordelen. Het regenwater kan in de bodem wegzakken en hoeft niet via het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast op straat en in de tuin bij heftige regenbuien te voorkomen. Bovendien wordt het grondwater op een natuurlijke manier aangevuld, en biedt waterpasserende verharding meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven dan tegels.

 

Harde halfverharding

 

 

 

 

 

 

Schematische doorsnede van harde halfverharding.

Waterpasserende verhardingsmaterialen, zoals grind, steenslag en schelpen zijn niet geschikt voor intensief gebruikte wegen en parkeerplaatsen vanwege het vervuilingsrisico en de lage belasting.

Grind en steenslag kunnen wel gebruikt worden voor voetpaden en minder intensief gebruikte fietspaden en parkeerplaatsen. Op een doorlatende ondergrond kan grind of steenslag met een gelijkmatige gemiddelde korreldiameter gebruikt worden. Bij een minder draagkrachtige ondergrond is door verzakking periodieke opvulling nodig.

Schelpen en steenslag kunnen worden gebruikt als losliggende bovenlaag of worden ingestrooid in zand of klei. Bij minder draagkrachtige onderlagen is dit type verharding evenals grind of steenslag onderhoudsgevoelig. Stabilisatiematten kunnen de toplaag stabieler en vormvast maken, waardoor het zelfs mogelijk is om een stabiel terras van harde halfverharding te maken.  

Harde halfverharding

 

 

 

 

 

 

Grindpad. ©Merlijn Michon

Home Tuin Maatregelen tuin Harde half-verharding