Geveltuintje

Geveltuintjes in Zuid  ©NMT Zuid

Door een rij tegels te verwijderen langs de gevel aan de straatkant en hier een tuintje aan te leggen, kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond infiltreren. Daarnaast dragen geveltuinen bij aan een groener straatbeeld.

Door een geveltuin aan te leggen, kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond infiltreren. Dit kan lokaal de grondwaterstand verhogen in tijden van droogte.

Gemeente Amersfoort

De gemeente Amersfoort waardeert betrokken buurtbewoners en stimuleert de aanleg van geveltuinen. Bezoek de website van de gemeente voor meer informatie over het aanleggen van een geveltuin. 

Geveltuintje
Schematische doorsnedes van het stappenplan voor aanleg van een geveltuin.

 

Droogte

Planten in de volle grond hoef je minder vaak water te geven dan planten in een pot. Toch is het belangrijk om het geveltuintje regelmatig water te geven en te kiezen voor planten die tegen droogte kunnen omdat het tegen de gevel droog kan zijn. Voor een zonnige gevel kun je denken aan: Kogeldistel, Gipskruid, Stokroos, kattenkruid, Lavendel, Salie, Vetplant, Siergrassen, en Leipeer. Voor een gevel in de (half)schaduw zijn dat bijvoorbeeld: Anemoon, Kerstroos, Schoenlappersplant, Geranium, Maagdenpalm, Kaukasisch vergeet-mij-nietje, en Leliegras.

Hitte

Bladrijke planten verdampen met hun bladeren water, waarmee ze bijdragen aan een koelere straat. De gevel achter klimplanten warmt ook minder op en geeft ’s nachts minder warmte af aan de straat.

Aanleg geveltuintje Amersfoort

 

Home Tuin Maatregelen tuin Geveltuintje