Aanplanten in de herfst heeft grote voordelen
29 september 2021

Door
Vergeten Plantseizoen
Gelet op het aanbod in tuincentra zou je bijna denken dat alleen het voorjaar dé tijd is om tuinplanten te kopen. Maar dan vergeten we het andere plantseizoen: het najaar. Terwijl aanplanten in de herfst juist grote voordelen heeft.
Het grootste verschil tussen voor- en najaar is het weer. In de afgelopen jaren hebben we vaak een droge lente gehad, waarin we jonge plantjes soms wekenlang water moesten geven. In de herfst regent het gewoonlijk meer en aan de ochtenddauw zie je dat de nachten langer en vochtiger zijn. Nieuwe aanplant zal dan ook minder snel uitdrogen, wat veel watergeefbeurten scheelt.
In het voorjaar heb je tot half mei nog kans op nachtvorst. Nieuw gekochte planten met jong blad en bloemknoppen die uit de kas komen, zijn daar extra gevoelig voor. In het najaar heb je dat probleem niet, want volwassen blad is veel minder kwetsbaar. De eerste vorst in de herfst is juist goed: het signaal voor planten om in winterrust te gaan.
Wie in de zomer gezien heeft dat de tuin toe is aan een opknapbeurt of dat er een gat is gevallen in de border, kan dat in het najaar meteen oplossen. Wacht even tot de ergste zomerhitte voorbij is, meestal vanaf half augustus. In de milde temperaturen daarna is het heerlijk tuinieren en de planten varen er wel bij. Planten die in pot verkocht worden zijn voor deze tijd de beste keus. Er is veel keus in mooie herfstbloeiers zoals asters of besheesters en siergrassen. Wil je volgend jaar veel kleur voor een zacht prijsje, kijk dan eens in de koopjeshoek bij de planten die al ver uitgebloeid zijn. In het vroege najaar komen de nieuwe aanwinsten in lekkere warme grond te staan. Dat stimuleert ze om al voor de winter nieuwe wortels te maken. Tot aan de eerste vorst, rond eind oktober, hebben ze daar nog genoeg tijd voor.
Als in oktober de dagen korter worden en de nachten kouder, krijgen planten hun herfstkleur en laten ze hun blad vallen: de winterrust begint. Hiermee breekt voor een andere categorie planten de ideale planttijd aan. Dit zijn niet alleen bloembollen, maar ook winterharde sierplanten uit de vollegrond: bomen, heesters, haagplanten en vaste planten. Deze worden gewoonlijk met kluit of met schoongespoelde wortels verkocht. Boomkwekers hebben deze planten op het veld opgekweekt en in het najaar worden ze gerooid om in het winterhalfjaar verhandeld te worden. Wie een zeldzame soort zoekt of grote aantallen van een haagplant nodig heeft, maakt dan ook in deze tijd van het jaar de meeste kans om die te vinden, als de verse oogst net binnen is. Het voordeel van vollegrondsplanten is dat ze gewoonlijk goedkoper zijn dan in pot gekweekt materiaal. Ze zijn bij kwekerijen of tuincentra te koop of via een hovenier te bestellen.
Deze planten kunnen na aanschaf meteen de tuin in en de wortels hebben dan de hele winter de tijd om goed contact te maken met de grond. Veranker nieuwe bomen of grote struiken wel goed. Omdat hun wortels nog niet uitgegroeid zijn, staan ze nog niet zo stevig en kunnen ze omwaaien. Zodra de temperatuur van de grond in het vroege voorjaar omhooggaat, lopen de knoppen uit en beginnen de wortels te groeien. De planten hebben zo een groeivoorsprong op materiaal dat pas later in het voorjaar de grond in gaat. Zeker bij lage heesters of vaste planten zorgt dat ervoor dat de bodem sneller bedekt is en onkruid minder kans krijgt. Dat scheelt wiedwerk.
De herfst is een uitstekende planttijd. Geef daarom nieuwe planten in het najaar een warm welkom in de tuin.