De Mezekouw: ondergrondse infiltratie van hemelwater

Anneke Beemer

In deze voorbeeldtuin is op het oog eigenlijk niet veel te zien van de veranderingen. Wat je ziet is dat er minder bestrating ligt en meer meer groen is bijgekomen. De grootste aanpassingen in deze tuin vind je ondergronds! Al het regenwater van het dak wordt nu opgevangen in de tuin, met infiltratie.

 


 

 

 

 

 

Al het regenwater wat op het dak van het huis valt, blijft in de tuin aanwezig en wordt ‘geïnfiltreerd’. Je ziet er zo niets aan, de grootste verandering zit onder de grond: de volledige infiltratie van het dakwater. Al regenwater dat normaal via het riool wegstroomt, wordt nu opgevangen in de tuin. Dat is voor de tuin fijn, want het wordt er minder snel droog (en warm). En in de straat ontstaat bij flinke regenbuien minder snel wateroverlast, omdat er minder regenwater in het riool stroomt.oort grote ondergrondse ‘sponsen’ die het regenwater eerst absorberen en dan langzaam afgeven aan de bodem eromheen.

 

 

 

 

 

 

 

In de tuin is voor 2 voorbeelden van infiltratie gekozen om het water op te vangen: in infiltratiekratten en –blokken.  Dit zijn grote ‘sponzen’ die je ingraaft in de tuin. Daar gaat grond overheen en kun je gewoon je bestrating of je mooie groene tuin op aanleggen.

 

 

 

 

 



Het nieuwe tuinontwerp is op het oog niet erg anders dan het oorspronkelijke ontwerp, maar er zijn wel aanpassingen. Samen hebben de bewoners en de ontwerpers ervoor gekozen om een deel van de stenen te vervangen door (waterdoorlatend) grind en ongeveer 3m2 extra groen in de tuin.

 

 

 

 

 

Lees in het document PDF iconBeplanting voorbeeldtuin Mezekouw (pdf) meer over de gekozen planten, het tuinontwerp en de uitvoering.

 

  • Tuinontwerp: Theo Keizer met medewerking van Anneke Beemer
  • Infiltratieplan: Theo Keizer met medewerking van Elke Blansdorf en Amerongen bestratingen
  • Beplantingsplan: Anneke Beemer

 

Home Tuin Voorbeelden tuin De Mezekouw: ondergrondse infiltratie van hemelwater