De Kolkrijst: Tegels eruit, planten erin

Anneke Beemer

Tegels eruit, hergebruik materiaal

De versteende voor- en achtertuin waren de nieuwe bewoners van De Kolkrijst een doorn in het oog. Tijd om beide aan te pakken. Voor de voortuin is gekozen voor een eenvoudige aanpak die niet al te veel geld zou kosten. Dus: tegels er uit en planten er in! Ca. 5 m2 tegels is gelicht en vervangen door groen. De oude opsluitbanden zijn opnieuw geplaatst zodat de bestrating niet verzakt. Een deel van het witte zand wat onder de tegels lag is verwijderd en de rest is gemengd met bemeste tuinaarde. Een goede start voor de nieuwe beplanting.

Beplanting

De beplanting is geschikt voor een schaduwtuin en bestaat uit een mix van heesters en vaste planten. Het boompje op stam, een kardinaalsmuts, was (naast het zevenblad) het enige al aanwezige groen in de oude voortuin. Het boompje is hergebruikt, om van het zevenblad af te komen is een lange adem nodig …..

De buurvrouw had enkele nieuwe heesters in de voortuin gezet. Om de voortuinen meer een geheel te laten vormen, is de beplanting een beetje op elkaar aangepast. In beide voortuinen staat nu bijv. sneeuwbal (Viburnum tinus) en een abelie (Abelia grandiflora). Er is een struikklimop (Hedera colchica ‘Fall’s Favourite’) geplant, een wintergroene struik die laat in het jaar bloeit en aantrekkelijk is voor bijen. Na de bloei komen hier mooie bessen aan die weer gegeten worden door de merels. Tegen de paal van de overkapping staat een klimplant. De containers waren al weggewerkt achter een stukje schutting, hiervoor is ook een randje stenen weggehaald en daar hebben we kleinbladige klimop gezet en klokjesbloem (Campanula poscharskkyana) die tegen het hout omhoog groeit.

campanula, groene tuin, afscheiding containers

 

Onderhoudsvriendelijk

De bewoners willen niet te veel tijd besteden aan het onderhoud van de voortuin. Daarom is gebruik gemaakt van een aantal bodembedekkers, zoals zenegroen, maagdenpalm, elfenbloem en ooievaarsbek. Er is vrijwel het hele jaar wel iets in de tuin wat bloeit en de wintergroene planten zorgen er voor dat de tuin ook aantrekkelijk is in de winter.

‘Meer planten en minder tegels in de tuin zorgen er voor dat al het schone regenwater niet allemaal wegstroomt naar het riool maar infiltreert in eigen tuin. Hiermee voorkom je overbelasting van het riool. Daarnaast zorgt een gevarieerde beplanting voor meer biodiversiteit in je tuin.’

 

Motivatie van de bewoners

Wij hebben besloten dat wij onze tuin graag wat groener willen. Wij vinden het belangrijk dat we de kinderen meegeven dat je goed voor de natuur moet zorgen, niet alleen voor de plantjes, maar ook voor de insecten die weer op de plantjes afkomen. ‘Red de bij’ van Kinderen voor Kinderen wordt hier regelmatig gezongen!

Ook hebben wij met stevige buien last van water dat omhoog komt in ons toilet en niet meer weg kan lopen, omdat onze riolering dan te vol wordt. Wij zijn ook verantwoordelijk voor het oplossen van dit probleem, net als ieder ander.

Ondanks dat we bovenstaande heel belangrijk vinden, zijn we vooral heel blij met onze voortuin, en ook achtertuin, omdat we echt genieten van de kleuren, geuren en het gevoel van gras tussen je blote tenen. Genieten van al die mooie bloemetjes!

Home Tuin Voorbeelden tuin De Kolkrijst: Tegels eruit, planten erin