Zinvol water geven

© Anneke Beemer

Jaarlijks verbruiken we vele liters kostbaar drinkwater om onze planten en het gazon te besproeien. De huidige droogte zet ons als het goed is aan het denken. Ook hebben wij de vorige jaren met veel hitte, droogte en gele gazonnetjes nog vers in ons geheugen.

Hieronder een aantal tips om beter en zuiniger om te gaan met het verbruik van leidingwater in de tuin. En als er dan toch regen valt …. opvangen natuurlijk!!!!

Van gieter tot sproeisysteem

Er zijn veel manieren om je tuin water te geven. Met een gieter of tuinslang kun je heel gericht water geven door bijvoorbeeld alleen de planten water te geven waarvan het blad slap hangt. Dat bespaart veel water.

Met een watergeef- of sproeisysteem heb je minder werk, wat met name handig is voor een grote tuin. Een sproeisysteem geeft water van bovenaf en is goed geschikt voor een gazon. Voor het watergeven van de beplanting in de border is een systeem wat de planten van onderaf water geeft, zoals een druppelsysteem, beter en ook minder verspillend. Dit is een flexibele slang met gaatjes, die je tussen de planten legt. Het water wordt vervolgens langzaam, maar efficiënt aan de planten afgegeven. Druppelslangen worden op de kraan aangesloten en sommige systemen kunnen zelfs op een regenton aangesloten worden. Zorg dan wel voor een regenton met een groot volume, zodat de druk voldoende is.

Een goede site voor meer informatie over welk systeem geschikt is voor jouw tuin is: https://www.wildkamp.nl/kenniscentrum/beregening/keuzehulp

Waar en wanneer water geven?

  • Geef planten bij voorkeur water in de avond of heel vroeg in de ochtend.
  • Geef planten liefst water onderaan bij de wortels en niet bovenop het blad. Veel planten verdragen slecht langdurig vocht op het blad, dit maakt ze gevoeliger voor schimmels.

Tip: je kunt naast de plant een bloempot of petfles ingraven die je vult met (regen)water. Dit water gaat direct naar de wortels van de plant, geen onnodige verdamping!

zinvol water geven, sproeien, droogte, regenwater gebruiken

  • Geef bij warm weer liever twee a drie keer per week veel water dan elke dag een klein beetje. Wanneer je planten elke dag water geeft, worden ze ‘lui’ en wortelen slechts oppervlakkig. Geef je minder vaak water dan zullen de wortels dieper groeien (op zoek naar water) en krijg je krachtigere planten.

Waterverbruik verminderen

Gebruik regenwater

Vang zoveel mogelijk regenwater op, in regentonnen en andere opslagmogelijkheden. Behalve dat je bespaart op het gebruik van leidingwater is regenwater ook beter voor de planten, regenwater is minder koud en bevat minder kalk en mineralen.

Lees meer: https://amersfoortrainproof.nl/toolbox/maatregelen/regenpijp-afkoppelen
In deze video wordt het aansluiten van een regenton uitgelegd. 

De bodem

Op  doorlatende zandgrond zakt het water snel weg, je hebt daar sneller last van verdroging dan op kleigrond. Om te zorgen dat de bodem beter vocht vasthoudt is het goed om te zorgen voor meer humus in de bodem. Dit kun je doen door de grond te verrijken met bladaarde of compost.

Ook het toevoegen van een zandgrondverbeteraar (bentoniet) kan helpen de grond beter vochtvasthoudend te maken.

Een bedekte bodem

Een bedekte bodem voorkomt verdamping en uitdroging en is bovendien rijker aan voedingsstoffen en bodemleven. Voor het bedekken van de bodem kun je fijn gesnipperd organisch materiaal gebruiken, dit heet mulchen. Het fijn gesnipperde materiaal bestaat uit bijvoorbeeld gazonmaaisel en allerlei fijngeknipt plantaardig materiaal. Hiervan wordt een dikke laag tussen de planten gelegd. Hierdoor vermindert de verdamping. Planten hebben daardoor aanzienlijk minder water nodig.

Lees meer: https://amersfoortrainproof.nl/toolbox/maatregelen/beperk-vochtverlies-bodem

De planten

Jonge aanplant moet nog wortelen en heeft bij warm en droog weer de eerste tijd nog veel water nodig. Dit geldt ook voor een pas aangelegd of ingezaaid gazon. Ook een uitdrogende wind in het voorjaar kan voor nieuwe aanplant funest zijn. Wanneer de planten eenmaal goed zijn geworteld, kunnen planten veel beter droogte doorstaan.

Wanneer je kiest voor planten die beter droogte en hitte verdragen, kan het watergeven flink beperkt worden. Droogtebestendige planten zijn bijvoorbeeld kogeldistel, marjolein, hemelsleutel, lavendel, vlinderstruik en veel siergrassen.

Vind je het moeilijk om de juiste planten te selecteren voor je tuin, laat je dan adviseren door een deskundige of volg een cursus.

Ook kan de plantkiezer je hierbij helpen. Deze plantkiezer helpt je planten en bomen te kiezen die passen bij de plek in je Amersfoortse tuin. De juiste plant op de geschikte plek zorgt voor minder onderhoud en gezondere planten. Zo zorgen we samen voor een aantrekkelijk, koel en biodivers Amersfoort.  

Link: https://plantkiezer.hetgroenehuisamersfoort.nl/

Lees meer:

https://amersfoortrainproof.nl/tuintip-hoe-overleeft-mijn-tuin-de-droogte
https://amersfoortrainproof.nl/tuintip-van-anneke-planten-voor-de-droge-schaduw

Home Tuin Tuintips Zinvol water geven