Waterdoorlatende bestrating in de tuin

Anneke Beemer

Tijdens de hittegolf van de afgelopen periode was het goed voelbaar: op plekken waar bestrating ligt in de tuin is het veel warmer

 

Hittestress en wateroverlast

Misschien heb je het zelf wel ondervonden tijdens de hittegolf van de afgelopen periode, op plekken waar je bestrating hebt liggen in de tuin is het veel warmer. Met name grote zwarte tegels doen de temperatuur in je tuin flink oplopen omdat deze veel warmte vast houden. De temperatuur van tegels kan wel oplopen tot 50 C! Het is dan echt geen lolletje meer om in de tuin te zitten of om met je blote voeten over deze tegels te lopen.

Behalve hittestress werkt te veel bestrating in de tuin ook wateroverlast in de hand. Bij forse hoosbuien of langdurige regenval kan het water de grond niet in en spoelt al dit kostbare regenwater de tuin uit waardoor het riool overbelast kan raken. Zonde, want dit regenwater kan je juist zo goed in de tuin gebruiken! 

Functionele bestrating

Hoewel het beter is om voor groen te kiezen, valt er vaak niet aan te ontkomen om de tuin toch voor een deel te bestraten. Probeer bij het inrichten van je tuin te kiezen voor alleen een functionele bestrating. Dit betekent dat je alleen bestrating toepast op plekken waar het echt nodig is, een pad, het terras, de oprit of de containerplaats. Het bestrate oppervlak zou bij voorkeur niet meer dan 40% van je tuin mogen zijn. Op plekken waar je weinig loopt kan je i.p.v. een bestraat pad ook kiezen voor bijv. een aantal staptegels, met daaromheen wat bodem bedekkende planten of grind.

Waterdoorlatende bestrating, amersfoort rainproof, steenbreek amersfoort, klimaatbestendig, neerslag tekort

Materiaalkeuze

Bij het selecteren van bestratingsmaterialen is het van belang om goed te kijken naar de waterdoorlatendheid. Materialen met een goede waterdoorlatendheid hebben de voorkeur. Grote tegels met dichte voegen laten nauwelijks water door en raden we daarom af.

Halfverharding zoals grind en split laten regenwater goed door en zijn met een ondergrond van honingraatplaat goed toe te passen op een oprit of terras. Ook materialen als schelpen, boomschors en perzikpitten zijn geschikt om te gebruiken als halfverharding in de tuin.

Kies je toch liever voor tegels, klinkers of keien, dan kun je er voor kiezen om deze met een bredere voeg (open ruimte tussen de stenen) te leggen. Door deze voegen te vullen met bijv. brekerszand, gras of fijn grind, kan water toch wegzakken in de grond. Ook zijn er klinkers met afstandhouders in de handel, die hebben vanzelf al een iets bredere voeg.

Waterdoorlatende bestrating, amersfoort rainproof, steenbreek amersfoort, klimaatbestendig, neerslag tekort

Voor een oprit of parkeerplaats is een waterdoorlatende verharding van bijv. grasbetonstenen heel geschikt. Tussen de betonstenen zit open ruimte waar je gras tussendoor kan laten groeien, of die je kunt opvullen met grind of split. Een stevige, maar toch groene oplossing voor plekken die veel belast worden.

Grasbetonsteen parkeerplaats

Er komen steeds meer nieuwe waterdoorlatende bestratingsmaterialen op de markt. Laat je vooral goed informeren en zoek op internet naar de vele mogelijkheden die er zijn. Geef ook bij de hovenier aan dat je een waterdoorlatende bestrating wenst, dit is namelijk nog niet voor elke hovenier een vanzelfsprekendheid.

 

 

Home Tuin Tuintips Waterdoorlatende bestrating in de tuin