Vijf tips als je aan een tuin gaat beginnen

Heb jij een (nieuwe) tuin en wil je deze klimaatvriendelijk(er) inrichten? Lees dan hier onze tips en ga snel aan de slag.
1. Maak een wensenlijst voor je tuin.
Om te voorkomen dat je lukraak met je tuin gaat beginnen is het verstandig om eerst een wensenlijst te maken voor je tuin. Wat ook kan helpen is dat ieder gezinslid een moodboard maakt met daarop sfeerplaatjes van de toekomstige klimaatvriendelijke tuin. De wensen kunnen nogal uiteenlopen en het is met name in een kleine tuin niet altijd mogelijk om aan al deze wensen te voldoen. Als basis is een plattegrond handig (liefst op schaal): teken de maten van de tuin uit op een vierkantenraster en probeer een indeling te maken. Keuzes maken en prioriteiten stellen om te komen tot een zo goed mogelijke invulling van de ruimte is belangrijk.
2. Minder bestrating
Kijk eens goed naar de verhouding bestrating en groen in je tuin. Heeft de bestrating de overhand? Dat is jammer en misschien kan het wel anders. Het bestrate oppervlak zou bij voorkeur niet meer dan 40% van je tuin mogen zijn. Bekijk of er delen in je tuin zijn waar je zelden loopt, die wel wat groener kunnen. Haal een deel van deze overbodige bestrating weg en zet er planten in.
In een tuin met minder bestrating kan het regenwater makkelijker wegzakken en bovendien is een groenere tuin een stuk koeler tijdens warme dagen in de zomer.
Meer informatie en tips via deze link.
3. Zorg voor een gezonde bodem
Willen de plantjes in jouw tuin niet zo goed groeien? Dan is er misschien wat mis met de grond in je tuin. Misschien is de grond verdicht of heb je al jaren niets gedaan aan grondverbetering, dan is het tijd om dit aan te pakken.
Planten groeien beter in losse, doorlatende grond met voldoende voedingsstoffen. De grond kan verdicht zijn door worteldruk van bomen en heesters maar ook bij een nieuwbouwwoning is de grond vaak verdicht. Het los maken van de grond doe je door deze met behulp van een spitvork of spade goed door te werken.
Heb je al langere tijd niets gedaan aan grondverbetering in je tuin en kom je bij het spitten geen worm tegen? Verrijk deze arme grond met goede compost of een ander organisch materiaal en voeg een bodemverbeteraar met mycorrhiza (bodemschimmel) toe. Dit maakt de bodem beter doorlaatbaar, zorgt ervoor dat de grond beter vocht kan vasthouden en is een stimulans voor het bodemleven. Een gezonde bodem is de start van een mooie tuin!
Meer informatie via deze link.
4. Planten kiezen
Een plant groeit het best op een plek die zoveel mogelijk overeenkomt met zijn natuurlijke standplaats. In plaats van allerlei impulsinkopen te doen is het beter om bij het kiezen van planten uit te gaan van planten die echt passen bij de situatie in je tuin: bij de grondsoort, bij de hoeveelheid zonlicht in je tuin en bij het vochtigheidsgehalte.
Bij de planten die je koopt bij een kwekerij of tuincentrum zit vaak een etiket met standplaatsinformatie. Is dit niet het geval vraag dan een deskundig verkoper om advies. Ook goede tuinboeken en sites van kwekerijen kunnen je helpen bij het vinden van de juiste planten voor jouw tuin. Zelfs voor de moeilijkste standplaats zijn planten te vinden!
Toelichting plantetiket:
- Volle zon: 5 of meer uren zonlicht per dag in de zomer
- Halfschaduw: 3 tot 5 uren zonlicht per dag in de zomer
- Schaduw: minder dan 3 uur zonlicht per dag in de zomer
5. Regenpijp afkoppelen
Heb je 1 of meerdere regenpijpen aan je woning? Dan is het wellicht mogelijk om deze af te koppelen en het regenwater op te vangen in bijv. een regenton. Regentonnen zijn er in verschillende maten en materialen. Kies bij voorkeur een regenton met een zo groot mogelijk volume, dan kan je veel meer water opvangen wat fijn is om in droge tijden je planten mee te begieten.
Een andere optie is om de regenpijp door te zagen en middels een goot of waterloop het regenwater naar een verdiept deel in je tuin te laten lopen en daar te laten infiltreren in de grond. Zo’n verdiept deel in je tuin noemen we een wadi.
Zelf aan de slag met het afkoppelen van regenwater? Lees hier meer informatie:
Een klimaatvriendelijke inrichting van de tuin, een gezonde bodem en een diverse beplanting draagt bij aan meer biodiversiteit. In een volgende blog meer daarover.
Kom je er met bovenstaande tips nog niet helemaal uit? Dan is het wellicht een goed idee om een cursus te volgen! Amersfoort Rainproof biedt diverse cursussen in samenwerking met deskundige tuinontwerpers. Volg ons op Facebook om geïnformeerd te worden.