Tuintip: Hoe overleeft mijn tuin de droogte?

Staan de plantjes in jouw tuin ook te verpieteren in de zon? Verkleurt je gazon langzaam van groen naar geel?
Water geven lijkt de enige remedie om de boel nog een beetje te redden en menigeen heeft na de afgelopen twee droge zomers dan ook al een watergeefinstallatie geïnstalleerd in de tuin. En dan nu voor het derde jaar op rij worden we geconfronteerd met enorme droogte die voorgaande jaren zelfs overtreft. (Zie onderstaande grafiek. Bron: https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/achtergrondinformatie-neerslagtekort)
Eindeloos water geven is echter niet de oplossing, zonde van al dat kostbare water en eigenlijk alleen maar aan te raden wanneer je net een nieuwe beplanting hebt in de tuin. Bovendien is bij aanhoudende droogte een sproeiverbod niet ondenkbaar.
Omdat we wellicht vaker te maken gaan krijgen met lange droge periodes, zullen we de beplanting in onze tuin daarop moeten aanpassen. Kies je voor planten die alleen goed droogte verdragen dan loop je het risico deze planten in een natte winter weer kwijt te raken, omdat ze niet graag langdurig met hun voetjes in het water staan.
Planten die diep wortelen verdragen meer droogte, een voorbeeld hiervan zijn de zgn. prairieplanten. Echter niet alle prairieplanten zijn geschikt, sommige van deze planten willen juist iets vochtiger staan en zullen een lange droge periode niet overleven. Ook veel siergrassen zijn geschikt en zijn bovendien makkelijk in onderhoud.
Hieronder een lijst van planten die geschikt zijn voor een zonnige, droge standplaats en ook redelijk goed een periode van winterse nattigheid verdragen.
Vaste planten:
- Stermaagdenpalm (Amsonia)
- Indigolupine (Baptisia)
- Andoorn (Stachys monieri ‘Hummelo’)
- Virginische ereprijs (Veronicastrum sibiricum)
- Vaste sierui (Allium senescens)
- Driebladige braakwortelspirea (Gillenia trifoliata)
- Kogeldistel (Echinops ritro)
- Ooievaarsbek (o.a. Geranium sanguineum)
- Kattenkruid (Nepeta x faassenii)
Siergrassen:
- Herfstheidegras (Sesleria autumnalis)
- Struisgras (Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’ en ‘Overdam’)
Heester:
- Vlinderstruik (Buddleja davidii)
Bloembol:
- Prairielelie (Camassia)
Bodem bedekken
Een goed bedekte bodem voorkomt verdamping en uitdroging van de grond. Zorg voor voldoende planten per m2, soms is het beter wat meer planten per m2 te zetten zodat er direct minder kale grond is. Afhankelijk van de groeikracht van de plant kies je voor 3-7 planten per m2. Kies je voor lage bodembedekkers, plant dan zeker 9-11 planten per m2, des te eerder zit de bodem dicht, hierdoor zal de grond minder snel uitdrogen en heb je bovendien minder onderhoud!
Met een dichte beplanting zal je wel eerder, na circa 3 jaar, de planten die te groot zijn geworden moeten opnemen en delen.
Een andere manier om de bodem te bedekken is het gebruik van mulch. Mulch is een organisch materiaal waarmee je de bodem rondom de planten afdekt, dit voorkomt uitdroging van de grond en zorgt er voor dat onkruid minder kans krijgt om te groeien. Geschikte mulchmaterialen zijn bijv. gazonmaaisel, afgevallen of afgeknipt blad, (gehakseld) snoeiafval van bomen en heesters, stro en compost. Breng een mulchlaag van 5 – 10 cm dikte aan (grasmaaisel beter niet te dik aanbrengen), spit de mulchlaag niet onder maar laat het als een laag op de bodem liggen.
Een geel gazon?
Niet fraai natuurlijk en een gazon mooi houden betekent vaak veel werk en veel water. Een geel gazon betekent niet direct dat het gras dood is. Meestal is alleen de bovenkant afgestorven maar de wortels leven vaak nog.
Tip voor gazonherstel: Zorg dat je vlak voor een regenbui het gazon hebt geharkt of geverticuteerd en verwijder de dode grasdelen. Vul eventueel gaten op met gazongrond of een andere geschikte bodemverbeteraar. Zaai de kale plekken opnieuw in en geef het hele gazon een bemesting. De kans is groot dat het gazon zich na de regen herstelt. Regelmatig maaien zorgt ervoor dat het gras sneller een mooie dichte mat vormt. Maai echter niet bij heet weer en nooit te kort. Dan is de kans groot dat je gazon daarna geel wordt! Wanneer het toch echt nodig is dat je gaat sproeien, doe dit dan liever 1 keer lang in plaats van elke dag een klein beetje.
Er zijn een aantal nieuwe gazonmengsels ontwikkeld die beter bestand zijn tegen droogte. Hierin worden andere grassoorten gebruikt, die door diepere worteling beter bestand zijn tegen hitte en droogte en bovendien minder gemaaid hoeven te worden. Een zoektocht op internet loont de moeite…