Tuinieren met extremen

Soms hebben we te maken met periodes van extreme droogte en hitte, op andere momenten is het zomers een en al nattigheid. Ook de toename van extreme neerslag hoort bij een veranderend klimaat. Met name in de zomer kunnen deze piekbuien zeer lokaal zijn en voor grote wateroverlast zorgen.
Zie de uitleg over extreme neerslag van het KNMI
Hoe doe je dat in de tuin?
Langdurige droogte en uitzonderlijk veel regen, dat is lastig tuinieren!
Had je juist voor een hittebestendige beplanting gekozen, staan nu de zonnehoeden en lavendel weg te kwijnen in de regen. En tot overmaat van ramp wordt de rest van de beplanting opgegeten door de slakken.
Met enkele aanpassingen in de tuin is deze overlast te verminderen.
Stagnerend water
De meeste planten houden er niet van om lang met de wortels in het water te blijven staan, dan krijg je wortelrot en in het ergste geval gaan ze dood. Blijft er langdurig water staan, dan is de grond onvoldoende doorlatend. Door er wat zand of compost door te spitten wordt die beter waterdoorlatend. Het kan echter ook zo zijn dat het vocht niet goed weg kan omdat er een harde, verdichte laag wat dieper in de bodem zit. In Amersfoort-Noord komt dit veel voor. In dit geval zou je kunnen proberen om deze laag op meerdere plekken te doorboren met een grondboor, de gaten kun je vervolgens opvullen met grind.
Tuinieren op een heuveltje
Heb je vaak wateroverlast, dan kan een verhoogde border helpen om droge voeten te houden. Je kunt eenvoudig een heuveltje maken en daar de planten op zetten maar een mooi afgewerkte border met randen van hout of beton staat natuurlijk ook wel fraai.
Afwatering
Wanneer je zorgt voor een goede afwatering in de tuin, heb je minder snel wateroverlast. Een waterdoorlatende bestrating helpt daarbij. Meer informatie hierover in een eerdere tuintip van Anneke
Door middel van een goot of drain kun je regenwater afvoeren naar een dieper gelegen deel in de tuin, waar het vervolgens langzaam kan wegzakken in de grond. Op plekken met veel wateroverlast kunnen infiltratiekratten of hydro-blokken een oplossing zijn. Deze systemen vangen ondergronds het regenwater op en geven dit in droge tijden weer af aan de omgeving.
In de voorbeeldtuin van Theo & Mieke aan de Mezekouw is gewerkt met infiltratiekratten.
Topzwaar
Veel planten worden door de regen topzwaar, vallen om of breken af, zeker als het ook nog eens hard waait. Zet bij zware planten een plantensteun. Soms kan het goed zijn om de plant te ‘toppen’. Dan knip je het bovendeel er uit waardoor de plant minder hoog wordt en een wat compactere groeiwijze krijgt. Wanneer je dit voor half juni doet, dan gaat de plant nog gewoon bloeien, alleen ietsje later.
Planten
Kies planten die bestand zijn tegen uiteenlopende weersomstandigheden. Een aantal voorbeelden zijn bijv.: Aster ageratoides (herfstaster), Buddleja (vlinderstruik) en Amsonia (stermaagdenpalm).
Slakken
Bij nat weer neemt de kans op overlast van slakken toe. Wij adviseren om alleen te kiezen voor een natuurlijke, biologische bestrijding. Chemische middelen veroorzaken een hoop narigheid voor andere dieren/organismen in de tuin en dat komt de gezondheid van je tuin niet ten goede. Het bestrijden d.m.v. aaltjes is een goede methode. En uiteraard zorg je met meer biodiversiteit in je tuin voor een natuurlijk evenwicht en vanzelf dan ook voor meer natuurlijke vijanden.
Tot slot geven we je nog de tip om bij blijvende problemen met wateroverlast de hulp van een deskundige in te roepen. Bijvoorbeeld van een van de regenwatercoaches van Amersfoort Rainproof.