Plant een boom

Draag met het planten van een boom bij aan een leefbare groene omgeving!
Bomen en planten leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van onze leefomgeving, uiteraard draagt het vergroenen van de eigen tuin daar aan bij. Omdat met name bomen van grote invloed zijn op het creëren van een meer gezonde leefomgeving, willen wij graag de inwoners van de gemeente Amersfoort stimuleren om ook een boom in eigen tuin te zetten.
De voordelen van bomen op een rijtje
- filteren fijnstof uit de lucht
- nemen CO2 op en ademen zuurstof uit
- dempen geluid, geven beschutting
- kunnen helpen wateroverlast te verminderen
- zorgen voor meer biodiversiteit
- werken verkoelend, geven schaduw en verlagen door verdamping de temperatuur
- geven een aantrekkelijk beeld in wijk en buurt, meer groen zorgt voor minder vandalisme
- hebben een positieve invloed op onze fysieke en mentale gezondheid
Biodiversiteit
Bomen brengen meer leven in je tuin, meer vogels, insecten en kleine zoogdieren. Bomen leveren voedsel en dienen als schuilplaats. Bomen hebben bovendien een positieve invloed op het bodemleven, het afgevallen blad is een schat voor de tuin!
Onze stadsecoloog Fenneke v.d. Vegte adviseert het gebruik van inheemse bomen. Uit onderzoek is gebleken dat met name inheemse bomen een grotere bijdrage leveren aan de biodiversiteit.
Groeiplaats
Om de boom goed te laten groeien in de tuin is het belangrijk om een juiste keuze te maken. Een boom plant je voor een hele lange tijd, ook voor volgende generaties. Maak daarom een weloverwogen keuze, zodat de boom de ruimte en tijd krijgt om tot volle wasdom te komen. Op de website van v.d.Berk Bomen is meer informatie te lezen over de criteria die bepalend zijn voor de soortkeuze.
Heb je een kleine tuin en wil je graag een boom planten, denk dan ook aan de buren en ga met ze in overleg over de beste standplaats. Dit kan problemen in de toekomst voorkomen. Het zou jammer zijn als de boom voor overlast gaat zorgen wanneer deze groter wordt.
Kies bij een kleine tuin liever voor een smal, opgaand groeiende boom en niet voor een boom die heel hoog wordt of erg breed uitgroeit.
In een grote tuin kan je vanzelfsprekend ook voor een grotere boom kiezen of misschien zelfs voor meerdere bomen. Denk ook eens aan een meerstammige boom, i.p.v. een hoofdstam groeit een dergelijke boom met meerdere stammen omhoog. Door de grillige groei zijn dit vaak echte blikvangers in de tuin.
Wil je meer privacy creëren in je tuin, dan kunnen leibomen een goede optie zijn. Deze kan je door snoei goed smal houden.
Bomen planten
Bomen die in containers (pot) worden aangeboden, kunnen het hele jaar door worden geplant. Bomen met kluit komen uit de volle grond, deze worden alleen in de rustperiode van de bomen aangeboden, van ca. half oktober tot eind maart. Bomen met kluit dienen zo snel mogelijk geplant te worden. In het stappenplan van de Gemeente Amersfoort meer informatie over het planten van bomen: Hoe plant ik mijn nieuwe boom
Bomen top 5 van tuinontwerper Anneke Beemer
Dit zijn bomen die geschikt zijn voor de wat kleinere tuin, voor een standplaats in de zon of halfschaduw.
- Amelanchier laevis ‘Ballerina’ - Krentenboom. 4-6 m. Bloeit in april met witte bloemen in opstaande trossen, daarna eetbare blauwpaarse vruchtjes die ook graag door vogels gegeten worden. Groeit op droge tot vochthoudende, liefst zure zandgrond. Mooie oranjerode herfstkleur.
- Cornus mas - Gele kornoelje. 5-6 m. Grote struik die vaak uitgroeit tot kleine, meerstammige boom. Bloeit in febr. en maart voordat het blad aan de boom komt, opvallende rode besachtige vruchten die gebruikt kunnen worden om bijv. gelei van te maken. De herfstkleur is geel tot oranjerood. Voor niet te droge grond, liefst kalkhoudend.
- Euonymus europaeaus - Wilde kardinaalsmuts. 3-6 m. Middelgrote stuik tot kleine boom. Vierkante takken, soms met decoratieve kurklijsten. De bloei is niet zo opvallend, de vruchten des te meer. Deze lijken op een kardinaalsmuts, fel rozerood met daarin de oranje zaden. Kan zowel op een droge als op een (tijdelijk) natte standplaats, bijv. bij een wadi. Liefst zandgrond. Spectaculaire herfstverkleuring.
- Malus ‘Evereste’ - Sierappel. 5-8 m. Dit is een gezonde en sterke sierappel. Bloeit wit in april-mei, roodpaars in knop. De oranjerode appeltjes worden graag door vogels gegeten. Verlangt voedzame grond die goed water doorlatend is. Herfstverkleuring geeloranje.
- Mespilus germanica - Mispel. 4-6 m. Langzaam groeiende boom, bloeit in mei-juni met grote witte bloemen. Vormt bruine vruchten die pas eetbaar worden aan het eind van de herfst, begin winter als ze beginnen te ‘rotten’. Verlangt vruchtbare, vochthoudende grond. Herfstkleur geelbruin.
Deze mispel staat bij Nieuw Wede in Amersfoort
Boekentip over inheemse bomen en struiken
Bomen en struiken van hier, Henny Ketelaar
https://nlbloeit.nl/over-nl-bloeit!/bomen%20en%20struiken%20van%20hier.html
Copyright foto's: Anneke Beemer