Laat koning winter maar komen

In de winter liggen de tuinwerkzaamheden stil en maken we alweer plannen voor het volgend jaar. Of Koning Winter daadwerkelijk gaat regeren, dat is afwachten. Maar mocht het tot een vorstperiode komen, dan is het goed om vantevoren toch wat tuinzaken te checken.
Vorstbescherming planten
Planten die wat minder winterhard zijn hebben bij vorst bescherming nodig om te voorkomen dat ze dood vriezen. Minder winterharde planten die in de volle grond staan kun je eenvoudig beschermen door ze een 'winterjas' te geven van afgevallen blad. Dit blad blijft beter liggen wanneer je eerst een stuk gaas om de plant plaatst en dit vult met afgevallen herfstblad.
Planten in pot zijn extra gevoelig voor bevriezing. Zolang het niet vriest kunnen deze meestal wel buiten blijven staan, tijdens vorst kunnen ze beter naar binnen. Zet ze op een koele en vorstvrije plaats, bijv. in de schuur of een kasje. Pak ze evt. extra in met jute en stro of noppenfolie. Er zijn ook speciale winterhoezen te koop waarmee je de planten kunt beschermen, dit is vooral handig bij de wat grotere (kuip)planten.
Het gazon bij vorst
Een bevroren gazon is erg kwetsbaar, grassprietjes breken snel af wanneer je er overheen loopt. Hierdoor herstelt het gras moeilijker na de winter en is er een groter risico dat het gras geel wordt of gevoelig wordt voor ziektes. Heeft het gesneeuwd, laat dit rustig liggen totdat alles vanzelf weer is weg gedooid. Is het gras er erg slecht aan toe na de winter? Dan is er wellicht een kuurtje nodig in het voorjaar om het gras er weer bovenop te helpen.
De vijver in de winter
Probeer te voorkomen dat de vijver volledig dichtvriest. Het ijs kan de vijver beschadigen waardoor je lekkage kunt krijgen. Wanneer de vijver volledig dichtvriest is dit bovendien schadelijk voor het planten- en dierenleven in de vijver. Met name wanneer er ook nog een laag sneeuw op ligt. Dan komt er geen licht en zuurstof meer in de vijver en schadelijke stoffen kunnen niet meer worden afgevoerd. Dit kan leiden tot sterfte van vissen en kikkers. De vijver mag ten dele wel bevriezen, als er maar een opening in het ijs blijft. Dit kan door bijv. een ijsvrijhouder of pompje in de vijver te plaatsen. Een ludieke oplossing is het gebruik van (veel) drijvende balletjes, deze worden door de wind heen en weer geblazen en voorkomen daarmee dichtvriezen.
Is de vijver toch dicht gevroren? Hak dan geen gat in het ijs, dit is schadelijk voor het dierenleven in de vijver. Maak een gat in de vijver door er een pan met kokend water voorzichtig in te laten zakken. Het water in de pan koelt snel af, dus deze handeling zal je enkele malen moeten herhalen.
De regenton
Is de regenton al leeg? Door de vorst bevriest het water en zet uit, hierdoor kan de regenton beschadigen. Bij veel kunststof regentonnen zit onderin een aftappunt waarmee je de ton makkelijk kunt laten leeg lopen. Zet bij houten regentonnen het kraantje open en laat het water de tuin instromen. Schep het laatste beetje water er uit met bijv. een steelpan of kiep de ton voorzichtig om. Heb je een goede vulautomaat met zomer- en winterstand (wat wij wel aanraden), zet deze dan op de winterstand. Zo loopt er geen regen de ton meer in.