Een groene kleine stadstuin

In nieuwe stadswijken zie je steeds vaker dat de huizen worden opgeleverd met een kleine tuin. Soms wel met een stuk gemeenschappelijk groen waar de bewoners van de nieuwe wijk samen kunnen tuinieren. Hieronder een aantal tips voor het inrichten van een dergelijke kleine stadstuin, voor een optimale groenbeleving.
Groen in de tuin
Met name in een kleine, beschutte tuin met veel bestrating, kan het bij warm weer al snel onaangenaam heet zijn. Daarom is het extra belangrijk om je kleine stadstuin groen in te richten! Groen zorgt door verdamping voor verkoeling en een ander voordeel is dat het regenwater makkelijker kan wegzakken in de grond. Bovendien is er in een groene tuin meer natuur- en ruimtebeleving.
Het terras
Uiteraard wil je een lekkere zitplek in de tuin, liefst een groot terras en nog ergens een klein zitje. Ga je hier tegels leggen dan blijft er weinig ruimte over voor beplanting. Bedenk dat je ook op een klein stukje gazon kunt zitten, maak er eventueel een bloemenweide van met laagblijvende kruidachtige plantjes. Wil je toch liever bestrating? Kies dan voor een terras met open voegen tussen de stenen waartussen je plantjes laat groeien, zoals bijvoorbeeld kruiptijm. Dat ruikt ook nog eens lekker! In plaats van tegels kun je ook kiezen voor een waterdoorlatende halfverharding van grind of split.
Lees hierover meer in de tuintip bestrating.
Vormgeving
Door een slimme vormgeving kun je de tuin groter doen lijken. Een schuine lijn is bijv. zo’n vormgevingsstip waardoor de tuin groter lijkt.
Gebruik niet te veel verschillende materialen. In een kleine tuin oogt dit al snel rommelig.
Door goed gebruik van de hoogte kun je de tuin ook ruimtelijker maken. Bijvoorbeeld door een pergola te plaatsen of een paar palen waartegen je klimplanten laat groeien. Ook door het planten van een boom gebruik je de hoogte, kies dan voor een klein blijvende boom of leiboom.
Lees meer in de tuintip bomen.
Ruimte besparen
Door een praktische inrichting met tuinelementen die een dubbele functie hebben kun je heel wat ruimte besparen. Bijvoorbeeld een verhoogd plantvak met een rand waar je op kunt zitten. Een stapelmuur met insectenhotel die tevens dienst doet als bankje, verrijdbare plantenbakken die opzij kunnen als je visite krijgt of een bankje met bergruimte voor speelgoed en tuinkussens. Zo hou je meer ruimte over voor beplanting.
De keuze van beplanting
Kies voor een selectie planten die lang bloeien en liefst ook aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. In de winter is het fijn als er ook nog iets te beleven en te zien valt, bijvoorbeeld een wintergroene bodembedekker, een kleine struik of planten met een mooi winterbeeld. Wil je een boom planten of een andere planten die flink hoog opgroeien, overleg dan even met de buren over de plek zodat zij er geen hinder van ondervinden.
Tuinafscheiding
Hagen nemen al snel veel ruimte in. Een betere oplossing is een smalle wand van draadpanelen met klimplanten. Wanneer je voor een (deels) transparante schutting kiest, is er ook meer ventilatie in de tuin.
Tegenwoordig zijn er ook veel verticale groensystemen die je aan de muur of schutting kunt bevestigen. Leuk om daar sla, aardbeien en kruiden in te kweken.
Lees meer in de tuintip groene tuinafscheidingen.
Opvang van water
Regenwater van het dak kun je opvangen in een smalle, hoge regenton. De zogenaamde muurtanks nemen weinig ruimte in en kunnen heel wat liters opvangen. De muurtanks zijn aan elkaar te koppelen en te delen met je buren, er kan een kraan aan beide zijden.
Is er een gemeenschappelijke tuin, dan is het misschien nog een optie om het regenwater daarnaartoe te leiden en te laten infiltreren in een wadi.
Lees hierover meer in de tuintip wadi.
Groen dak
Een groen dak draagt ook bij aan de vergroening van je tuin. Heb je een mogelijkheid voor een groen dak op je berging of woning? Lees hier meer over groene daken.
Wij hopen dat deze tuintips je handvatten geven voor het vergroenen en daarmee het verbeteren van het leefklimaat van je kleine stadstuin. Graag inspireren we je met onderstaand schetsontwerp. Het kan dus!
Ontwerp van Vleutens Tuin voor een stadstuin
Informatie: danielle.van@vleutenstuin.nl
Heb je hulp nodig bij de inrichting van je tuin of de keuze van de juiste beplanting, volg een van onze workshops. Op 11 november is de laatste van dit jaar. Meer informatie op de agenda en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven