Een groen balkon of dakterras

Stadsbewoners zijn meestal niet in het bezit van een tuin, maar hebben vaak wel een balkon of dakterras. Ook deze kleine buitenruimtes kun je eenvoudig groener maken. Daarmee draag je bij aan een beter leefklimaat in de stad. Potten met bloeiende planten, een moestuin op je balkon, het opvangen van regenwater: er zijn veel meer mogelijkheden dan je denkt!
Potten en bakken kiezen
Er zijn tegenwoordig veel potten en bakken in de handel die geschikt zijn voor het tuinieren op balkon of dakterras. Speciale lichtgewicht potten en kuipen, eventueel ook met een waterreservoir, of potten in allerlei kleuren die je over de reling van je balkon kan hangen, of etagères etcetera. De keuze is groot. Zorg in elk geval voor een zo ruim mogelijke (lichtgewicht) pot of bak waar de planten lekker in kunnen groeien. Buitenpotten of -bakken moeten altijd een afwateringsmogelijkheid hebben om een teveel aan water goed kwijt kunnen. Dit voorkomt wortelrot. Een gat aan de onderkant of een overloopgaatje aan de zijkant is meestal voldoende.
Aarde en water
Vul de potten en bakken met goede potgrond, het liefst turfvrij en biologisch. Eventueel kun je nog een laag hydrokorrels onder in de pot doen. Planten in pot of bak drogen snel uit, zeker wanneer ze ook nog eens in de zon of volle wind staan. Hydrokorrels houden vocht vast, waardoor de potgrond minder snel uitdroogt en je de planten minder vaak water hoeft te geven.
Planten in pot kun je voorzien van een schotel. Dit vereenvoudigt het watergeven. Haal de schotel bij langdurige regen wel weer weg om natte voeten en wortelrot te voorkomen.
Planten kiezen
Planten op je balkon of dakterras zorgen voor schaduw en verkoeling. Door de schaduw die deze planten geven kan de temperatuur in en bij je woning op hete dagen een stuk lager zijn.
Stem je plantenkeuze af op de hoeveelheid zonlicht en regenwater dat op je balkon valt. Let ook op de omvang die de plant kan bereiken; meestal staat dat aangegeven op het informatiekaartje bij je plant.
Eetbare planten
Kweek je graag groente of kruiden? Dan is een m2 bak of een verhoogde bak op pootjes misschien een goede suggestie. Vooral mediterrane kruiden zoals oregano, salie en tijm houden van zon en kunnen goed tegen droogte. Wil je graag fruit op je balkon? Kies dan voor bijvoorbeeld een MiniTree. Deze kleine fruitboompjes zijn speciaal gekweekt voor in pot of bak en dus zeer geschikt voor op een balkon of dakterras. Overigens bestaan er van heel veel planten compacte, kleiner blijvende versies.
Verticaal groen
Heb je een kale muur? Deze kun je op verschillende manieren vergroenen. Tegenwoordig zijn er veel kant-en-klare verticale groene systemen in de handel. Niet alle systemen voldoen omdat de planten in een beperkte ruimte staan en daardoor snel uitdrogen. Kies in dit geval voor een groene wand met een automatisch watergeefsysteem. Ook het ophangen van een stevig gaaspaneel waar je plantenbakken aan hangt is een mogelijkheid om een saaie muur op te fleuren.
Met klimplanten kun je niet alleen makkelijk een muur vergroenen maar ook een balkonhek waarlangs je de klimplant laat groeien. Let bij de keuze altijd op de max. hoogte die de klimplant kan bereiken, sommigen groeien wel vele meters.
Bloemen
Een bloemrijk balkon trekt vlinders, bijen en andere insecten. Deze insecten trekken vervolgens weer andere dieren aan, zoals vogels en vleermuizen. Zo verhoog je ‘op hoogte’ de biodiversiteit in je omgeving.
Wil je graag een vogelvriendelijk balkon of dakterras, lees dan meer tips.
Water geven
Met een watergeefsysteem of een druppelkit kun je de planten op je balkon eenvoudig watergeven. Je kunt hier ook een PET-fles voor gebruiken waarvan je in de dop kleine gaatjes maakt of die je koppelt aan een soort steker met buisje (Kijk bijvoorbeeld op de webpagina van Oogstkoken.nl of deze Wikihow).
Als het balkon het extra gewicht kan dragen is een kleine kunststof regenton (eventueel met een geïntegreerde gieter) een goede optie. Twijfel je over de draagkracht van je balkon, laat je dan eerst adviseren door een professional.