De tuin winterklaar maken? Liever niet!

© Anneke Beemer

Het is november, nog even en dan treed de winter in en gaat de tuin in rust en mag ook de tuinier het wat rustiger aan gaan doen. 

Met de winter voor de deur komen veel hoveniers met het aanbod om de tuin winterklaar te maken en ook veel tuineigenaren gaan flink met hark en bezem door de tuin. Afstervende plantendelen en siergrassen worden afgeknipt, hagen worden gesnoeid en het afgevallen herfstblad wordt opgeruimd. Dan is alles weer netjes voor de winter. Maar is dat nu wel zo verstandig? 

Wanneer klanten mij vragen wat ze nog moeten doen aan onderhoud voor de winter, is mijn antwoord: ‘Niet veel, afgevallen herfstblad in de border gooien en verder vooral de tuin met rust laten!’. Winterklaar maken? Liever niet dus! 

Afgevallen herfstblad is een goede ‘winterjas’ die planten, insecten en ook kleine zoogdieren bescherming biedt tegen kou en vorst. Egels zoeken een winterverblijf en doen dit juist graag in een tuin die niet al te netjes is, tussen de blaadjes en oude plantendelen.

Veel planten, zoals siergrassen, behouden een mooi wintersilhouet. Zeker met een laagje rijp er op is dit prachtig om te zien. Daarnaast zijn de zaden aan de uitgebloeide planten een belangrijke voedselbron voor veel vogels. Mezen eten graag de zaden van de vlinderstruik en putters zijn gek op zaden van lavendel en kaardenbol. Bessen en bottels worden graag door merels gegeten, bijv. de bessen in de klimophaag. Dus wil je meer vogels en andere kleine dieren in de tuin, laat de tuin dan met rust. 


Bladcompost, goud voor de tuin!

Tip: Van herfstbladeren is eenvoudig zelf compost te maken. Het wat zachtere blad is het meeste geschikt, dit verteert het snelst. Verzamel de bladeren in een grote zak, liefst wat vochtig blad. Maak enkele gaatjes onderin de zak en zet deze weg op een onopvallende plek in de tuin. Na circa een jaar heb je bladcompost die je kunt gebruiken in de tuin. 

Voor wie toch nog zijn handen uit de mouwen wil steken zijn er gelukkig nog wel een aantal tuinklussen:

  • Door lichtgebrek kan het gazon geel worden, houd deze dus wel vrij van herfstblad
  • Ook een vijver moet vrij gehouden van herfstblad, dit kan eenvoudig door er een net over te hangen.
  • Bloembollen planten kan tot december
  • Bladverliezende bomen en heesters (ver)planten en hagen planten. Dit kan zolang de bomen en heesters in rust zijn, tot circa half maart 

Met het echte opruimen van de borders begin ik op het moment dat de krokussen boven de grond piepen, maar laat het eerst maar eens lekker winter worden!

Home Tuin Tuintips De tuin winterklaar maken? Liever niet!