Drukbezocht kenniscafé

23 september 2022

Door
Amersfoort Rainproof

Op donderdag 15 september organiseerde het Netwerk Steenbreek / Amersfoort Rainproof een kenniscafé over het belang van bomen in tijden van klimaatverandering. Met circa 60 aanwezigen was het café goed bezocht. Naast de presentaties van drie sprekers was er ook een informatiemarkt, waar groene Amersfoortse organisaties zich presenteerden.

De avond werd gehouden in het kantoor van Royal Haskoning – DHV aan Laan 1914. De zaal zat vol met zowel groenprofessionals als tuinbezitters, die luisterden naar de presentaties van drie verschillende sprekers.

Sprekers
Arthur Woppereis, adviseur leefomgeving bij de gemeente Amersfoort, ging in op de keuze van een boom voor een bepaalde plek. Het is belangrijk om daarbij voldoende rekening te houden met toekomstige omvang van de boom, hittebestendigheid en gevoeligheid voor ziekten en plagen.  
Douwe Kappers, zelfstandig fruitboomteler, vertelde meer over de diversiteit van fruitbomen en toepassing hiervan in tuin en openbaar groen. Het belang van een gezonde bodem kwam aan bod en de gunsite werking van mycorrhiza: een samenlevingsvorm waarbij schimmels en bomen voedingsstoffen uitwisselen via de boomwortels. Klik hier voor zijn presentatie.
Rob Plomp tenslotte, vertelde vanuit zijn jarenlange ervaring als imker over het belang van bijen en insecten voor een gezond ecosysteem. Hij hield een pleidooi voor de rommelige tuin, waar voor insecten (en vogels ook) veel meer te halen valt.

Informatiemarkt
Na de presentaties en een korte plenaire discussie, waren er hapjes en drankjes en konden bezoekers de informatiekraampjes bezoeken van verschillende groene organisaties:

De avond werd georganiseerd door Eveline Beukema (Buitenkans Tuinen) en Hélène Oudshoorn (Oudshoorn Tuin- en Landschapsontwerpen). Beiden zijn actief lid van Netwerk Steenbreek / Amersfoort Rainproof.

Home Nieuws Drukbezocht kenniscafé